NA KUGLAČKOM SP-U

Makedonska reprezentacija na hrvatski pogon

27.04.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Okosnicu makedonske reprezentacije čine članovi hrvatskih klubova: Benedik iz Zadra, Fučkar iz Zaprešića, Stoklas i Manev iz Konikom-Osijeka te Leonarda Majer iz Zagreba

Za Svjetsko kuglačko prvenstvo, koje će se od 19. do 28. svibnja održati u Sarajevu, pripremat će se u Zagrebu i Zaboku. Kad svrnete pogled na klubove iz kojih dolaze, rekli biste da je izbornik u reprezentaciju pozvao doista one koji to zaslužuju. Tako, primjerice, Boris Benedik stiže iz prvaka Zadra, Damir Fučkar iz viceprvaka Zaprešića, a Uroš Stoklas i Branko Manev iz trećeplasirane momčadi Konikom-Osijeka. I u ženskoj selekciji izbornik nije pogriješio: u reprezentativnu je vrstu pozvao (i) Leonardu Majer, koja je članica Zagreba, kluba koji je treći put zaredom osvojio naslov prvaka.

Izbornik, doista, nije pogriješio, ali ne hrvatski ili slovenski nego makedonski. Spomenuti igrači i igračica nastupaju za hrvatske klubove, ali svi su primili (i) makedonsko državljanstvo, pa na svjetskim smotrama brane boje reprezentacije Makedonije. Naturalizacija, primitak u državljanstvo, nije samo uobičajena u najpopularnijim i/ili komercijalnim sportovima. Ona je, usporedo s procesom globalizacije, uzela maha čak i u neolimpijskim sportovima poput kuglanja.

Damir Fučkar i Vladimir Galjanić još 1996. osvojili su srebrnu medalju kao članovi hrvatske reprezentacije na Svjetskom momčadskom prvenstvu u Pragu. S početkom 21. stoljeća promijenili su i reprezentativnu pripadnost. Na Svjetskom prvenstvu u Košicama 2007. bili su prezadovoljni četvrtim mjestom, ali kao članovi makedonske reprezentacije.

Dotad kuglački svijet nije računao da se u polufinalu Svjetskog prvenstva može naći i Makedonija, no danas takav pothvat ne izaziva čuđenje nego poštovanje.

'Nastupom u Sarajevu oprostit ću se od natjecanja na svjetskim momčadskim prvenstvima', ističe Zagrepčanin Vladimir Galjanić, a Damir Fučkar, član hrvatskog viceprvaka Zaprešića, koji je već zaplovio i u trenerske vode, dodaje: 'Možda će mi Svjetsko prvenstvo u Sarajevu biti posljednje. Ne znam još, vidjet ću.'

Fučkar je petnaestak godina igrao u Njemačkoj, šest puta, s tri različita kluba, osvajao je naslove prvaka. Bio je uspješan i s hrvatskim klubovima, od Zadra preko zagrebačkog Medveščaka do, eto, Zaprešića. I na domaćoj i na međunarodnoj sceni. I Galjanić se radovao naslovima prvaka.

Baš kao i bivši slovenski reprezentativci Uroša Stoklas i Branko Benedik, koji je na pojedinačnim svjetskim prvenstvima osvajao zlatne medalje i za Sloveniju i za Makedoniju.

Hrvatski par Damir Fučakar i Leonarda Majer u natjecanju mješovitih parova na Svjetskom prvenstvu 2010. Osvojili su srebrno odličje. Pa tko ih ne bi zvao u reprezentaciju!
Ali tko će od 'pravih' Makedonaca igrati za makedonsku vrstu u Sarajevu?

Igrat će Branko Manev, član Konikom-Osijeka te Dmitar Dimitrovski i Vitko Nikolovski iz makedonskog kluba Mak Petrol. S uspjesima, i taj omjer će se,s vremenom mijenjati.