IZ SUPARNIČKOG KUTA

Makedonija ima previše napadača da bi se branila

06.09.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Baš kao i hrvatska, i makedonska nogometna reprezentacija nedavno je promijenila izbornika i čelnika nogometnog saveza. Stoga smo uoči prve utakmice kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Makedonije, koja se igra u petak na Maksimiru, porazgovarali s trima makedonskim novinarima, koji nam prenose očekivanja tamošnje javnosti od predstojećeg kvalifikacijskog ciklusa

Sažetak utakmice odigrane 2007. u Skopju

Makedonija je tradicionalno tvrd orah za Hrvatsku – dvije reprezentacije međusobno su se susrele šest puta, a Hrvatska je zabilježila tri pobjede, nikad veće od jednog zgoditka razlike. Najsvježije se sjećamo posljednjeg susreta ovih dvaju reprezentacija, odigran u studenom 2007. u kaljuži na Gradskom stadionu u Skopju, kad je Makedonija koju je vodio Srečko Katanec pobijedila Bilić boyse 2:0. Hrvatska će tri dana nakon te utakmice, tijekom koje je već osigurala plasman na Euro u Austriji i Švicarskoj, u rezultatski nevažnoj utakmici pobijediti Englesku na Wembleyju i izbaciti je s Eura, pa će na krilima Olićevih i Petrićevih majstorija brzo biti zaboravljena ljutnja nakon poraza u Skopju, kad je Bilić bjesnio zbog dočeka domaćina i izjavljivao da 'više neće probati niti makedonske lubenice'.

U međuvremenu se štošta promijenilo, kako s hrvatske, tako i s makedonske strane. Gradski stadion u Skopju kompletno je renoviran te postao moderna i pretenciozno nazvana Nacionalna arena 'Filip II'. Na čelu nogometne organizacije također je došlo do smjene – dugogodišnji predsjednik Haralampije Hadžiristevski, po stilu vladanja usporediv s Vlatkom Markovićem, odstupio je, a na njegovo mjesto je došao Ilčo Georgievski, donedavno trener Vardara. Reprezentaciju je, pak, prije dvadesetak dana, nakon kratke i neuspješne epizode s poznatim velškim stručnjakom Johnom Toshackom, preuzeo Čedomir Janevski. Janevskog se nešto stariji ljubitelji nogometa sjećaju po igračkoj karijeri u generaciji Vardara koja je 1987. osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a kao trener vodio je ekipe Crvene zvezde te belgijskih Genta i Bruggea.

Ivan Tričkovski je zabijao za nekoliko europskih klubova

'Prvi put nakon duljeg vremena svi (federacija, novinari, navijači) su podržali jednog makedonskog izbornika. Toshack i Srečko Katanec nisu živjeli u Makedoniji, nisu poznavali makedonski nogomet i dolazili su u zemlju tri dana prije utakmice. Čedo Janevski poznaje sve nogometaše i prati makedonski nogomet, pa kratak period adaptacije prije utakmice s Hrvatskom uopće neće biti problem', kazao nam je kolega s portala Macedonianfootball Igor Naumovski.

Svi naši sugovornici slažu se da je skupina relativno izjednačena te da svih šest reprezentacija lako mogu iznenaditi jedna drugu pa se Makedonija u tom smislu smatra 'dark horseom' skupine. 'Očekivanja makedonske javnosti su da reprezentacija napokon može više od četvrtog mjesta u skupini, te da se može ravnopravno nositi s ekipama poput Srbije, Belgije ili Hrvatske', smatra Nikola Gjuroski, urednik portala Ekipa.

Uz dobro nam poznatog Gorana Pandeva, koji sada odlično igra u Napoliju te Agima Ibraimija kojeg smo nedavno gledali u dresu Maribora protiv Dinama, ostali igrači sadašnje Makedonije su našoj javnosti relativno nepoznati. Stoga smo upitali kolegu Zorana Popovskog, novinara sportske rubrike lista Dnevnik, odakle u makedonskoj ekipi prijeti najveća opasnost.

'Uz Pandeva, u vrhu napada će vjerojatno biti Stevica Ristić, korpulentni napadač koji igra u Koreji, daje golove, ali dosad nije potvrdio kvalitetu na reprezentativnoj razini. Ristić je dobar u zraku, zna čuvati loptu i može biti neugodan. Po bokovima će vjerojatno igrati Ivan Tričkovski i Agim Ibraimi, Obojica su odlični tehničari i sa Pandevim čine neugodni trio u manevru makedonske reprezentacije, no nedavno su bili ozlijeđeni. Iza njih će vjerojatno zaigrati Darko Tasevski, nekada veliki talent makedonskog nogometa. Ima odličan pregled igre i dubinsku loptu, ali pada kako igra odmiče', kaže Popovski.

Na Tričkovskog, koji je prošle sezone s ciparskim APOEL-om igrao zapaženu ulogu u Ligi prvaka, a ove se ustalio u ekipi Club Bruggea, upozoravaju i kolege Gjuroski i Naumovski, koji nam skreće pozornost i na još jednog bočnog napadača – Gorana Popova, odnedavno igrača West Bromwich Albiona.

Portugal - Makedonija 0:0

Najjači protivnik s kojim se Makedonija ove godine susrela bio je Portugal – prijateljski susret u Leiriji uoči Eura završio je 0:0, a nakon utakmice Cristiano Ronaldo u svojoj bahatoj maniri izjavio je da je 'nemoguće zabiti gol nekome tko parkira autobus u šesnaestercu'. Svi naši sugovornici slažu se da Makedonija u Portugalu nije igrala toliko defanzivno, a neće niti u Zagrebu.

'Makedonija je u toj utakmici zaustavila Portugal na sredini terena. Portugalcima je to bila prva pripremna utakmica za Euro, i djelovali su doslovce kao da dolaze s plaže. Što se tiče susreta s Hrvatskom, mislim da će Makedonija igrati malo zatvorenije, ali sigurno neće 'parkirati autobus', jer naprosto ima previše ofenzivnih igrača. Oni se ne znaju braniti svih 90 minuta. Ako Hrvatska jako pritisne na početku, logično je da će se braniti, ali će pokušati ugroziti hrvatski gol iz protunapada', kaže Gjuroski.

'Protiv Portugala smo imali bolje prigode, ali su Ibraimi i Šikov promašili zicere. Iako nas svi pomalo podcjenjuju, svi znaju da će Makedonija biti neugodan protivnik, osobito u Skopju. Ovo je posljednja prilika generacije Gorana Pandeva da ode na neko veliko natjecanje. Bit će teško – nitko se ovdje ne razmeće izjavama, svi cijene Hrvatsku i ističu da ste, skupa s Belgijom, favoriti', zaključio je kolega Popovski.