POTPISAO NOVI UGOVOR

Luis Suarez: gospodar kaosa zavladao Engleskom

20.12.2013 u 17:37

Bionic
Reading

Liverpoolov napadač ove je sezone sam zabio više golova nego čak 10 klubova Premier lige – uključujući Tottenham, koji je prošlog vikenda razmontirao s dva pogotka i tri asistencije. Ali brojevi nikad ne govore cijelu priču o luđaku iz Urugvaja...

Luis Suarez nije normalan. To je kolokvijalna procjena s kojom će se složiti gotovo svi – od njegovih najžešćih kritičara pa do najtvrdokornijih fanova, Liverpoolovih navijača, igrača i trenera. I to u oba smisla: teško da će itko osporiti da po talentu i vještini spada u samu elitu najboljih nogometaša na svijetu, a mnogi će reći i da je trenutno najbolji igrač u Premier ligi. No isto tako postoji konsenzus o njegovom puno puta dokazanom, nepredvidivom i neukrotivom karakteru.

Kad je u formi kao sada, onda igra i zabija kao opsjednut. O njemu kažu da bi mogao prodati 'tunel' i morskoj sireni. Po statistikama koje vodi popularni portal WhoScored, Suarez je daleko najbolji igrač dosadašnjeg tijeka sezone u pet najjačih europskih liga. Njegova prosječna ocjena je 8,82, nakon čega slijede trojica najvećih favorita za Zlatnu loptu: Franck Ribery (8,45), Lionel Messi (8,34) i Cristiano Ronaldo (8,11). Jedini od svih je već sedam puta bio igrač utakmice (Ribery i Max Kruse iz Borussije (M) po šest puta), a na ljestvici strijelaca s istim brojem pogodaka mu društvo prave Cristiano Ronaldo i Diego Costa – no oni su svoje golove postigli u 15, odnosno 16 nastupa.


Suarez je zabio 17, što je više od golgeterskog učinka doslovce pola klubova u Premier ligi, ali najfascinantnije kod njegovog učinka je to što je tih 17 postigao u samo 11 nastupa. U prvih pet kola nije ga bilo, jer nije imao pravo nastupa.

A nije imao jer je odsluživao zabranu od 10 utakmica, koju je zaradio još u travnju prošle sezone kad je na Anfieldu ugrizao Branislava Ivanovića. Što je najbizarnije, to mu je bio drugi incident takve vrste, jer još je kao član Ajaxa zario zube u rame jednog suparničkog igrača i za to bio drastično kažnjen.

Najpoznatiji set zuba u svijetu nogometa; 'Vražja ruka' koja je spriječila ispadanje svog Urugvaja u četvrtfinalu SP-a 2010; rasistički incident i odbijanje rukovanja s Patriceom Evrom, nebrojeni slučajevi simuliranja prekršaja i mnogobrojne izjave ili činovi protiv vlastitih klubova i navijača... O svim Suarezovim kontroverzama dala bi se već napisati podebela knjiga, a nije još navršio ni 27 godina života. 'Teže' od svega toga samo je fenomenalni učinak na terenu: u dosadašnjih 375 nastupa u svim natjecanjima i za sve klubove te reprezenantaciju bilježi 230 golova i 131 asistenciju – da spomenemo samo najbazičniju statistiku...

The Guardianov kolumnist Barney Ronay nazvao je Suareza 'gospodarom kaosa'. I doista – ne postoji igrač koji više uživa u shizofrenim situacijama na terenu, koji se više hrani suparničkim greškama, prekidima i 'ispadanjima'. No on je ujedno i taj koji kaos sam stvara, iznuđujući ga na terenu svojom eksplozivnom energijom, tehnikom i vještinom. Suarez puca iz svih mogućih situacija (jedino Cristiano Ronaldo ima više udaraca na gol u ligama 'petice'), ali stvar je u tome da se u većini tih situacija sam i izbori za šut.

Da je rock zvijezda, 'El Pistolero' bi bio pokojni Sid Vicious iz Sex Pistolsa – samo s talentom. Na terenu često izgleda kao neki zločesti dječak, kao Pucko iz starih udžbenika za prirodu i društvo. Kao netko tko će vas u prolazu gađati petardama i umirati od smijeha ako se poskliznete na poledici i slomite kuk. Kao vječiti 13-godišnjak koji posjeduje odraslim ljudima nezamislivu životnu energiju, ali mu centar za empatiju u mozgu nije još dovoljno razvijen da bi shvatio kakvu patnju njegovi nepromišljeni postupci mogu prouzročiti drugima oko njega.

Rođen u urugvajskom gradu Saltu, Luis je bio četvrti od sedmorice braće. Za sebe kaže da je već kao četverogodišnjak 'bio brži s loptom nego bez nje'. U osmoj godini života preselio je s majkom u Montevideo, a s otuđenim ocem nastavio je održavati povremene kontakte. Ondje ga je čuvala baka, koja je u jednom intervjuu za britanske tabloide otkrila kako je malog Luisa zvala 'Negrito' ('Crnčić') jer je u djetinjstvu bio znatno tamnije puti (njegov djed je crnac).

Bila je to klasična priča o talentu kao spasu iz neimaštine, isprekidana anegdotama iz uličnog života. Suarez sam priznaje da je tek s 14 počeo ozbiljno trenirati nogomet, jer tad mu je trener zaprijetio da će ga protjerati ako ne prestane piti i potucati se sa sitnim kriminalcima.


Koju godinu kasnije, upoznao je svoju buduću ženu Sofiju i smrtno se zaljubio. Ona je otišla za Europu kad je Luisu bilo samo 18, što je nogometaša samo motiviralo da za lokalni Nacional igra što bolje zna kako bi dobio neku ponudu da i sam prijeđe na Stari kontinent kako bi bio bliže Sofiji. Prihvatio je prvu koja je stigla – onu od nizozemskog Groningena, gdje je zablistao i već iduće godine preselio u Ajax. Dvije godine kasnije već je oženio Sofiju, a 2010. im se rodilo prvo dijete, kći Delfina. Nakon što je u Amsterdamu u 110 ligaških nastupa zabio nevjerojatnih 81 gol, 2011. je za 26,5 milijuna eura transferiran u Liverpool.

Tijekom dosadašnje dvije i pol sezone na Anfieldu, Luis ima sjajan golgeterski učinak (68 golova za 108 nastupa u svim natjecanjima), ali češće je u naslovima bio zbog skandala nego zbog nogometnih postignuća. Ovog ljeta činilo se da je njegovom razdoblju u Liverpoolu došao kraj poslije 'najuvredljivije funte u engleskom nogometu'.

Suarez je, naime, tvrdio da je imao dogovor s Liverpoolom: ako ne uđu u Ligu prvaka, može otići iz kluba za ponudu višu od 40 milijuna funti. To je vjerovao i njegov agent Pere Guardiola (Pepov brat), a u to je povjerovao i Arsene Wenger pa je Arsenal uputio službenu ponudu u iznosu od 40.000.001 funtu. Ispostavilo se da takvog dogovora i obećanja baš i nije bilo (barem tako na stvar gledaju na Anfieldu) i u klubu su poludjeli na takvu ponudu. 'Što to puše tamo na Emiratesu?', tvitao je suvlasnik Redsa John W Henry.

Najdeblji kraj iz afere izvukao je sam Suarez, koji je poslan da trenira s rezervama uz poruku da ne može nikamo ići. Urugvajski napadač još jednom je bačen u medijsku nemilost i njegova budućnost izgledala je vrlo upitno...

Sve dok se nije vratio na teren i počeo parati suparničke mreže kao da mu o tome život ovisi. Što god da su na Anfieldu napravili u sklopu svog 'tough love' pristupa prema njemu, isplatilo se: Suarez igra bolje i djeluje fokusiranije na nogomet nego ikad ranije. Prije nekoliko dana dobio je nagradu za igrača godine u Engleskoj koju dodjeljuje udruženje navijača, a onda se dogodilo ono što se već neko vrijeme najavljuje, ali malo tko je vjerovao da će doista postati stvarnost: Luis Suarez produljio je vjernost s Liverpoolom.

Po novom ugovoru koji traje čak do 2018, plaća mu je porasla sa 120 tisuća funti tjedno na 170 tisuća do kraja ove sezone, a 200 tisuća od početka iduće pa sve do kraja ugovora. Godišnje je to preko 10 milijuna funti. Po onome što prikazuje na terenu, nitko ne može reći da Suarez ne zaslužuje biti među najbolje plaćenim igračima Premier lige. S njim u sastavu, nitko ne može sa sigurnošću reći koje su granice ovog Liverpoola. Već nakon ovog kola Redsi bi se mogli naći na vrhu ljestvice, ako pobijede Cardiff, a Chelsea dobije Arsenal...

Vladavina gospodara kaosa je započela.