dvojac na putu za švedsku

Lovre Kalinić najveći je gubitnik, u Istanbulu nije branio ni sekunde, a već danas bi od izbornika Dalića mogao dočekati iznenađenje

12.11.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ipak nije ništa htio prepustiti slučaju, a što mu je za pravo dala i utakmica u Istanbulu. Njegova je momčad izvukla remi 3:3, ali je imala i par velikih grešaka u obrambenom redu, pa je za utakmice protiv Švedske i Portugala pozvao - najčvršću kariku, golmana Dominika Livakovića

Pred Hrvatskom je rasplet skupine Lige nacija, u kojem Dalićeva momčad želi izbjeći zadnje mjesto, odnosno ispadanje iz 'elitnog društva' ovog natjecanja.

A prije utakmice u Švedskoj te u Splitu protiv Portugala, Hrvatska je u srijedu gostovala u Turskoj i odigrala 3:3.

Iako je u dijelu igre prema protivničkom golu, Hrvatska bila sasvim solidna, Dalić je zabrinut obrambenom linijom i stoga su njegove riječi razumljive.

'Ja mogu biti zadovoljan jer sam vidio stvari koje sam htio vidjeti, ali sam nezadovoljan jer smo olako primili tri gola. To je ono što me zabrinjava i što nije bilo dobro, defenzivni dio bio je slab. Primili smo tri gola u prijateljskoj utakmici, što se ne smije dogoditi', bio je jasan Dalić, a onda se osvrnuo i na prva dva gola Turske.

'Ponavlja se da olako primamo golove i to me zaista brine, svaki prelazak centra suparnika bio je gol, pogotovo u prvom poluvremenu. Slična nam se pogreška dogodila kao i protiv Francuza: zamah stopera i zadnjeg veznog, jednostavnu stvar nisu napravili nego su izašli svi prema lopti. To je pogreška i bočnog i stopera. Frustrira da nakon takve duge lopte primimo gol'.

Jasno, te su kritike bile usmjerene prema Vidi i Badelju. Ni Juranović nije najbolje reagirao kod drugog gola, ali zna se tko ima kakvu težinu u reprezentaciji. Pa se zato Dalić i razveselio Pongračićevoj dobroj roli.

'Pongračić nije par mjeseci igrao, pitao sam ga želi li početi utakmicu ili ući s klupe, rekao je da mu je lakše ako počne. Vidi se da mu nedostaje utakmica, ali on će donijeti snagu i energiju u obrani, ono što nam je problem, i u čemu ga vidim jako dobrog. Do ožujka će biti puno bolji, bit će velika konkurencija stoperima'.

  • +12
Turska - Hrvatska, prijateljska utakmica, 2020. Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

I dok će za Vidu Dalić imati još strpljenja, za Lovru Kalinića, barem u ovom trenutku, dok ne brani već osam mjeseci, ipak mjesta više nema. Jer Sluga je pokazao da može, ali treba mu malo kontinuiteta, Grbić je pak mlad i za njega ima vremena, ali najvažnije je da se vraća Dominik Livaković.

Bila je Dinamova 'jedinica' na prvom Dalićevom popisu, ali je zbog pozitivnog nalaza na koronavirus morao propustiti ogled u Turskoj. Posljednji su nalazi potvrdili da Livaković više nije opasan za okolinu, pa je u srijedu ponovno dobio poziv i tijekom četvrtka priključit će se reprezentaciji u Stockholmu.

'Mi smo uputili poziv Livakoviću i Petkoviću. Bili su negativni i sad su vani. U četvrtak će se Livaković priključiti u Stockholmu. Vidjet ćemo, ako u ova dva, tri treninga bude OK, onda će on biti na golu. I Petković isto, očekujem da bude zdrav', pojasnio je izbornik.

U tom slučaju jasno je da je Lovre Kalinić prekobrojan, jer bit će četvrti golman i da će možda već danas krenuti put Engleske.