njegov 'rat' sa svima

Ljutiti predsjednik Fife Gianni Infantino obračunao se s 'licemjerima': Danas sam i Arap i Afrikanac i migrant i invalid i gej...

Bionic
Reading

Predsjednik Fife Gianni Infantino u vatrenom se govoru obrušio na 'licemjere' koji u zapadnim zemljama, posebno u ime ljudskih prava, kritiziraju organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva koje se u nedjelju otvara u Katru

Predsjednik Fife Gianni Infantino održao je konferenciju za medije, koja je započela jednosatnim monologom, samo dan prije otvaranja SP-a i utakmice između zemlje domaćina Katra i Ekvadora na stadionu Lusail u Dohi.

'Oni koji kritiziraju Svjetsko prvenstvo su licemjeri, ovo što se trenutno događa stvarno je nepravedno', rekao je predsjednik Fife pa nastavio u ljutitom tonu:

'Čuli smo puno, puno lekcija od nekih Europljana i zapadnog svijeta. Mislim da bismo se za ono što smo mi Europljani radili zadnjih 3000 godina trebali ispričavati narednih 3000 godina. Tek tad bismo mogli početi dijeliti moralne lekcije ljudima.'

To je bio tek početak njegovog 'obračuna'...

'Danas se osjećam kao Kataranin, danas se osjećam kao Arap. Danas se osjećam kao Afrikanac, danas se osjećam kao gej, kao hendikepirana osoba. Danas se osjećam kao radnik migrant. Naravno da nisam Katarac, niti Arap niti Afrikanac, nisam ni gej ni hendikepiran. Ali tako se osjećam jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji. Kao dijete su me maltretirali jer sam imao crvenu kosu i pjegice, plus sam bio Talijan. Zamislite?! Što onda radiš? Pokušaš stvarati prijateljstva. Nemojte optuživati, svađati se, vrijeđati... Počnite nešto raditi da se to promijeni', sipao je Infantino te nastavio:

'Katarski organizatori su potvrdili da su ovdje svi dobrodošli. Ako jedna osoba tvrdi drugačije, to nije mišljenje zemlje i organizatora. Izvještavanje medija i kritike su dvostruki standardi... A ovo dijeljenje lekcija je licemjerje.'

Od dobivanja domaćinstva 2010. godine, Katar je bio na meti oštrih kritika koje su se dodatno pojačale kako se događaj približavao: optužbe za korupciju, kritike utjecaja na okoliš, kritike zbog kršenja ljudskih prava, posebice ona LGBTQ+ osoba i radnika migranata, uključujući one koji su radili na infrastrukturi za svjetsko prvenstvo.

Infantino se osvrnuo i na jučer donesenu zabranu konzumiranja alkohola na prostorima oko stadiona rekavši da nogometni navijači mogu 'preživjeti bez piva tri sata'.

'Osobno mislim da možemo preživjeti bez piva tri sata. Bilo u Francuskoj, Španjolskoj, Škotskoj', rekao je predsjednik Fife.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal