NAGRADE

Ljubičić protiv Rogera, Ančić povratnik godine?

19.03.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Iduće srijede svjetska teniska organizacija dodijelit će nagrade za 2008. godinu, a među nominiranima u dvije kategorije su i hrvatski aduti Ivan Ljubičić i Mario Ančić

Najboljim je proglašen Rafael Nadal, a ostaje doznati laureate u još pet kategorija. Posjetitelji službene ATP-ove stranice mogu odabrati svog najdražeg igrača i par, kojima će pripasti nagrada publike. ATP-ov žiri birat će pojedinca koji je najviše napredovao, povratnika godine, nadu godine i igrača kojemu će dodijeliti nagradu 'Stefan Edberg'.

Među onima koji su najviše napredovali nema Marina Čilića, a ponuđena su imena Juana martina Del Potroa, Andyja Murraya, te Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge i Gillesa Simona. Kriterij je , čini se, bio da ovu kategoriju popunjavanju samo igrači iz društva desetorice najboljih.

Najvećim nadama proglašeni su Francuz Chardy, Španjolac Granollers, Japanac Nishikori, Nijemac Petzschner i Argentinac Schwank.

Mario Ančić predvodi na popisu povratnika godine. U objašnjenju se navode njegove bolesti i ozljede, nakon kojih je u Marseilleu igrao deseto finale karijere, četvrtinu finala Wimbledona i kako je 36. mjestom na kraju sezone ostvario četvrti plasman među najboljih 40 igrača svijeta u posljednjih pet godina. Uz njega, kandidirani su Rainer Schüttler i Robin Soderling.

Nagrada 'Stefan Edberg' dodjeljuje se igraču koji svojim ponašanjem promiče vrijednosti sportskoga viteštva i koji sportske vrijednosti promovira i izvan terena. Osim Ljubičića nominirani su 'umaški kralj' Carlos Moya, najtrofejniji igrač današnjice Roger Federer te Finac Jarkko Nieminen.