FA KUP

Liverpool izbacio Arsenal koji je odustao od tradicionalne crvene opreme. Evo zašto

07.01.2024 u 20:41

Bionic
Reading

U najzvučnijem okršaju 3. kola engleskog FA kupa Liverpool je na stadionu Emirates pobijedio Arsenal sa 2-0 plasiravši se u 16-inu finala najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu koje je prvi put odigrano 1871. godine.

Pobjedu "Redsima" donijeli su Jakub Kiwior (81-ag) i Luis Diaz (90+5).

Bio je to već treći uzastopni poraz Arsenla u svim natjecanjima, a da su "Topnici" u ozbiljnoj krizi potvrđuje i podatak o samo jednoj pobjedi u zadnjih sedam susreta. S druge strane Liverpool je upisao treću uzastopnu pobjedu, a bez poraza je šest susreta.

Zanimljivo, Arsenal prvi put na svom travnjaku nije nosio crvenu opremu već je zaigrao u potpuno bijelom dresovima, dok su gosti zaigrali u "ljubičastom". Posebno "bijelo izdanje" dio je podrške kluba iz sjevernog Londona inicijativi "No More Red" usmjerenoj na borbu protiv napada nožem i nasilja među mladima.

Arsenal je već nosio bijeli dres na gostovanjima u FA kupu kod Nottingham Foresta 2022. i kod Oxford Uniteda prošle godine.

Prvu priliku imao je Arsenal i to u 3. minuti. Pucao je Reiss Nelson, ali neprecizno. U 12. minuti je Martin Odegaard imao zicer, no sa 11 metara je pogodio prečku. U prvih 15minuta domaćin je potpuno dominirao, imao je šest, a gosti niti jedan udarac. Liverpool je prvi put ozbiljnije zaprijetio u 22. minuti nakon ubačaja iz kornera, ali Darwin Nunez je loše pucao.

U posljednjim trenucima još jednu dobru priliku za "Redse" imao je Trent Alexander-Arnold, ali je njegov udarac završio u okviru gola.

U 50. minuti opasno je prijetio domaći napadač Bukayo Saka, ali je njegov udarac blokiran. Saka je pucao i devet minuta kasnije, ali još jednom neprecizno. U 79. minuti je prečku pogodio i napadač Liverpoola Diogo Jota. Dvije minuta kasnije napokon smo vidjeli pogodak. Nakon centaršuta iz slobodnjaka Jakub Kiwior je skrenuo loptu glavom u vlastitu mrežu za prednost gostiju. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Luis Diaz u petoj minuti nadoknade pogodivši za 2-0.

Liverpool se prikljužio Manchester Cityju koji se rutinski plasirao u 16-inu finala FA kupa uvjerljivom, 5-0 pobjedom protiv Huddersfield Towna.

Dva gola je zabio Phil Foden (33, 65), a među strijelce su se upisali i Julian Alvarez (37), Ben Jackson (58-ag), te Jeremy Doku (74).

Za "Građane" su od prve minute zaigrali Mateo Kovačić i Joško Gvardiol. Kovačić je u 65. minuti lijepo petom asistirao Fodenu koji je sjajno pogodio s ruba kaznenog prostora. Kovačić je igrao do 75. minute kada ga je zamijenio Jacob Wright, dok je Gvardiol odigrao cijeli susret na poziciji stopera.

Nakon četiri mjeseca pauze zbog ozljede u momčad Cityja vratio se Kevin De Bruyne. Belgijanac je ušao u igru u 57. minuti umjesto Jacka Grealisha, a u 74. je asistirao Dokuu za peti pogodak.

Leeds United je bio uvjerljivi protiv Peterborough United slavivši sa 3-0. Strijelci su bili Ethan Ampadu (34, 90) i Patrick Bamford (47).

Nottingham Forest i Blackpool su odigrali 2-2, pa slijedi novi ogled, ali u Blackpoolu.

Gosti su vodili 2-0 golovima Jordana Lawrence-Gabriela (25) i Albiea Morgana (27), međutim Forest je uspio izjednačiti, a strijelci su bili Nicolas Dominguez (39) i Morgan Gibbs-White (56).

Novi susret igrat će i West Ham United i Bristol City nakon što je londonski ogled završio 1-1.

Domaćin je poveo već u 4. minuti golom Jarroda Bowena, a izjednačio je Tommy Conway (61).

Luton Town i Bolton su odigrali 0-0, pa također, slijedi novi ogled.