novi raskol?

Lino Červar ponovno je uzburkao rukometne vode; koja je pozadina novog sukoba?

05.12.2018 u 17:14

Bionic
Reading

Prije samo dva tjedna Lino Červar mirno je objašnjavao kako će na kraju klupske polusezone napustiti klupu PPD Zagreba i posvetiti se reprezentaciji koju u siječnju sljedeće godine čeka nastup na SP-u. Iako je ta objava bila pomalo iznenađujuća Červar je tada pojasnio da je takav bio dogovor kad je u lipnju preuzimao 'zagrebaše'...

Mir je u redovima PPD Zagreba trajao samo dva tjedna, nitko u javnosti nije 'potezao' pitanje odlaska Line Červara jer je sam pojasnio kako je sve to dio ranijeg dogovora.

'Kad sam ovog ljeta uzeo PPD Zagreb kazao sam da ću se klubu posvetiti do kraja godine jer tada nastupaju moje obveze s reprezentacijom. Tako da ću nakon ovih par utakmica do kraja ovog dijela sezone prekinuti suradnju s PPD Zagrebom', kazao je tada Lino i dodao:

'Moram se posvetiti reprezentaciji, spremiti se za SP u Njemačkoj, a potom preuzeti i obveze u Savezu vezane uz trenersku struku. Moramo posložiti selekcije jer imamo tri SP-a sljedeće godine za mlađe kategorije. Nije to jednostavan posao.'

I sve je bilo u redu do utorka i 20:17 pobjede PPD Zagreba u SEHA ligi protiv našičkog Nexea.

'Želio bih da se klub javno očituje zašto više nisam trener PPD Zagreba. Želim da to kažu glasno i jasno i da mi to lijepo objasne i neka odgovor bude što prije', ogorčeno je pričao Lino Červar nakon utakmice i dodao:

'Kada čujem odgovor kluba, onda ću se oglasiti. Ne, prije. I ako ne kažu istinu neće biti dobro. Jer, onda ću ja reći sve i nekima to neće biti drago, niti ugodno. Očigledno su se neke stvari dogodile mimo dogovora. I zato želim čuti njihove odgovore!'

Na odgovore nije morao dugo čekati, u srijedu su se oglasili i čelnici PPD Zagreba.

'Lino Červar je sam objavio odlazak, ako netko treba dodatno nešto pojasniti, onda to mora biti on. Treba navesti imenom i prezimenom ljude za koje tvrdi da su minimalizirali njegov rad posljednjih godina. Klub s tim nema ništa', rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije direktor PPD Zagreba Vedran Šupuković odgovarajući na Červarov istup.

  • +25
Lino Červar Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Červar je prije utakmice s Nantesom objavio da odlazi iz kluba i tada je izjavio da ima previše obaveza u reprezentaciji zato što počinju pripreme za SP u Njemačkoj i Danskoj, i zbog činjenice da je dobio dodatan posao u Savezu u vidu koordinatora svih omladinskih selekcija. Sinoćnja izjava je nešto što bi on trebao objasniti. Mi smo s Linom imali dogovor da ostane u klubu dok će energetski moći izdržati obnašajući obje dužnosti i da će u trenutku kad se odluči povući, ostati u klubu u svojstvu šefa struke svih trenera ili savjetnika kluba', dodao je direktor Šupuković i nastavio:

'Mogu u ime kluba samo izraziti zahvalnost gospodinu Červaru na svemu što je ostvario u prvom dijelu sezone. Klub i ja osobno smo u svakom trenutku štitili njegov dignitet, a klub mu je izašao ususret i kada je njegova supruga imala zdravstvenih problema. Između kluba, mene kao direktora i bilo koga iz upravljačke strukture kluba i gospodina Červara nije bilo nikakvih disonantnih tonova, ni nikakvih sukoba.'

Iz kluba su najavili da će preostale tri utakmice u ovoj kalendarskoj godini voditi postojeći stručni stožer, a Šupuković je najavio da će s Červarom razgovarati tijekom dana o njegovom istupu i budućoj ulozi u klubu.

  • +8
10. kolo VELUX EHF Lige prvaka, RK PPD Zagreb - HC Motor Zaporožje Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Ovo je prevelik klub i u Hrvatskoj i u Europi. Klub ima svoja tijela rukovođenja, on je napravio to što nje napravio, a mi moramo gledati kako ući u proljetni dio sezone i to je za nas gotova priča', rekao je na temu odlaska Line Červara glavni menadžer PPD Zagreba Božidar Jović.

Momčad će voditi Momčad PPD Zagreba u nastavku sezone će voditi Tonči Valčić i Goran Rokavec, s tim da će Rokavec biti u statusu glavnog trenera jer Valčić nema potrebne licencije te službeno ne može voditi momčad u europskom natjecanjima.

Ostaje za vidjeti koja je pozadina istupa Line Červara. Nije mu prvi put da reagira na tako dramatičan način, ali do sada je to uvijek činio kako bi upozorio na probleme - kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Dojam je kako je Červar sada promašio 'metu' jer mladu momčad PPD Zagreba ostavlja u sjajnom stanju i s velikim izgledima za prolazak u drugi krug Lige prvaka, a na klupi su osobe od njegovog povjerenja s kojima je radio dugi niz godina te je sigurno da mogu odraditi posao samostalno. Čelnici PPD Zagreba u ovoj su priči, u najmanju ruku, nebitni jer svojim (ne)djelovanjem teško da mogu naštetiti takvoj trenerskoj veličini kao što je Červar. Iza našeg izbornika previše je godina rada, previše osvojenih medalja i stvorenih vrhunskih rukometaša da bi mu netko samo tako mogao 'srušiti' ugled i reputaciju. Reprezentacija? Da, veliki je pritisak, treba u kratkom vremenu posložiti momčad koja će na SP-u tražiti iskupljenje za tek 5. mjesto na EP-u koji je igran u Hrvatskoj početkom ove godine.

Možda je Lino 'popustio' pod nakupljenim stresom, ima i ozbiljnih obiteljskih problema, a dosadašnji dio sezone nije bio lagan. No, legendarnom je treneru nešto opasno zasmetalo i nadamo se samo da će Červar uskoro pojasniti svoje prozivke kako bi se mirne duše i bez nepotrebnih 'repova' mogao posvetiti radu s reprezentacijom. PPD Zagreb je, očito, za Červara - prošlost...