svi KONTRA CARMEN

Lijepa vozačica koju nitko ne voli: Opet je izazvala bijes i ogorčenje!

16.12.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Imenovanje Carmen Jorden predstavnicom vozačica od strane FIA-e izazvalo je žestoke reakcije kolegica koje ne mogu vjerovati da će se za njihove interese brinuti netko tko u motosportu nije napravio baš ništa...

Otkad se pojavila u Formuli 1 ova 29-godišnja Španjolka izaziva bijes i ogorčenje, jer mnogi smatraju da je daleko dogurala u svojoj vozačkoj karijeri isključivo zbog izgleda.

  • +5
Carmen Jorda Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naime, momčad Renaulta odlučila ju je imenovati svojom razvojnom vozačicom iako u GP3 seriji niti jednom nije uspjela osvojiti niti boda, a najbolji plasman u ukupnom poretku bilo joj je 28. mjesto.

Nazivana je 'marketinškom figurom' i niti jednom nije dobila priliku sjesti za volan F1 bolida, već je tek radila daleko od očiju javnosti, u simulatoru Renaulta, a procurila je informacija da su joj vremena krugova bila poražavajuća.

I kad su svi pomislili da će Carmen nestati iz automobilizma, FIA ju je ovih dana imenovala svojom predstavnicom vozačica koja će biti zadužena za osmišljanje natjecanja u kojem će nastupati isključivo žene, a trebale bi voziti svoje utrke istog vikenda na istoj stazi kao i vozači Formule 1.

To je tek izazvalo nevjericu među kolegicama, pogotovo jer je Jorda izjavila da se vozačice ne mogu nositi s vozačima i nemaju što raditi s njima na stazi, već im treba posebno natjecanje.

'Iznimno je razočaravajuće saznati da je imenovana od strane FIA-e vozačica bez značajnih rezultata koja smatra da se ne možemo natjecati s muškarcima. Za mene je to obeshrabrujuće i predstavlja korak unazad,' komentar je Pippe Mann koja se uspješno natječe s vozačima u Indycaru.

'Iznenađene smo i ne slažemo se s njezinim stajalištima. Možemo se natjecati s vozačima i ne želimo žensko natjecanje. Potrebna je samo jača promocija natjecateljica, počevši od samog kartinga, da bi imale više izgleda doći do vrha. Ovo imenovanje će samo ujediniti vozačice i inženjerke,' zaprijetila je pak Tatiana Calderon koja se može pohvaliti pobjedničkim postoljem u utrkama GP3 serije.

FIA koja pokušava uklanjanjem hostesa sa starta automobilističkih utrka pokazati da se bori protiv seksizma ovako je sama sebe dovela u neugodnu situaciju iz koje će se biti teško elegantno izvući...