prisjetio se i rata

Legendarni Predrag Mijatović otkrio zašto je propao njegov transfer u Hajduk, a ispričao je i nepoznatu anegdotu s Davorom Šukerom

06.04.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Legendarni jugoslavenski nogometaš Crnogorac Predrag Mijatović je u velikom intervjuu za Jot Down otvorio brojne zanimljive teme

Legendarni jugoslavenski nogometaš Crnogorac Predrag Mijatović je u velikom intervjuu za Jot Down otvorio brojne zanimljive teme. Između ostalog, otkrio je i kako je za vrijeme rata išao na utakmicu Hrvatske, ali i zašto nije prešao u Hajduk kada je sve bilo jako blizu dogovora.

'Mnogi Crnogorci su u to doba bili blizu Hajduka koji je tada imao sjajnu generaciju. Igrali su zaista odlično i oduševili brojne navijače. I ja sam skoro završio tamo. Nakon Svjetskog prvenstva su me htjele sve velike ekipe, a ja sam odabrao Hajduk, no natjerali su me da se predomislim', rekao je Mijatović za kojeg se priča da mu je Hajduk dao i BMW-a kao polog:

'Platili su mi unaprijed, a ja sam taj novac vratio tehničkom direktoru Hajduka kada je polog od Partizana stigao. S prvim novcima sam, istina, kupio auto, ali nije to bio MBW nego Renault Turbo i imao sam nesreću s njim. Klinac koji je kupio prvi auto, možete zamisliti...'

Novinar ga je potom upitao zašto je propao dogovor s Hajdukom, a Mijatović je odgovorio kako se već tada znalo da će biti rata.

'Upozorili su nas na ono što će se dogoditi koju godinu kasnije. Partizan je bio vojni klub i jedan od starijih klupskih čelnika i oficira JNA je mojem ocu i meni rekao da mogu ići gdje god želim, da je Hajduk odlična ekipa, ali da će se neke stvari dogoditi u zemlji za koju godinu', rekao je Mijatović pa dodao:

'Nisam mogao govoriti u tom trenutku. Mislio sam da me žele samo zaplašiti kako bih potpisao za Partizan, ali imao je pravo. Ipak, moj otac je bio za Partizan i, iako je cijenio sve što je napravio Hajduk, zahvalio se Splićanima, vratio im novac i poslao me u Beograd.'

U ožujku 1994. godine Mijatović je otišao na utakmicu Hrvatske i Španjolske u Valenciji.

'Bila je to prijateljska utakmica usred rata. Tamo su igrali moji prijatelji Šuker, Boban i Prosinečki. Posjetio sam ih. Sjećam se da je u Beogradu bilo pitanja kako sam mogao pozdravljati neprijatelje, ali i danas bih to napravio. To su moji prijatelji. Nisam ulazio u politiku. Samo me sport i prijateljstvo zanimaju. Želio sam provesti vrijeme s kolegama iz reprezentacije Jugoslavije. Kritizirali su me i zvali izdajnikom, ali nije me bilo briga', rekao je Mijatović pa dodao:

'Zašto sportaš mora slijediti političare? To sam mislio tada, a mislim i sada. Moj patriotizam se ogledao u tome da branim boje moje momčadi na najbolji način i golovima obradujem ljude. Neki sportaši su palili zastave i govorili nešto, ja nikad, niti ću”, ispričao je legendarni Crnogorac.

Mijatović je kasnije sa Šukerom dijelio i svlačionicu Real Madrida.

'Moj transfer je bio najskuplji u povijesti španjolskog nogometa. Šuker i ja smo se jako dobro razumjeli. Raul se znao žaliti Capellu da mu ne dodajemo loptu i da samo međusobno igramo. Bilo je u tome istine. Sada to mogu reći', rekao je Mijatović.

Mijatović je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2000. igrao protiv Hrvatske, a u intervjuu se prisjetio i tog susreta od prije 20 godina.

'Mjere osiguranje su bile ogromne. Na svakih 20 metara je stajala policija. Zaključali su nas u hotelu. Na stadionu smo se pozdravili s igračima, ali postojale su ogromne tenzije na sve strane. Ljudi u Jugoslaviji su poludjeli od sreće kad smo ih izbacili. Taj dan nam je bio kao da smo osvojili Euro', rekao je Mijatović čiji cijeli intervju možete pročitati OVDJE.