iz budimpešte za tportal

Legendarni Perica Bukić komentirao je promjene u sastavu, pobjede ali i težak poraz od Španjolske, a osim izbornika i igrača, izdvojio je 'čovjeka iz sjene'

03.07.2022 u 07:46

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas od 14.30 sati (HTV 2) u Budimpešti lovi svoju osmu medalju na svjetskim prvenstvima. Protiv Grčke bori se za brončano odličje, što je s obzirom na promjene u sastavu, hvalevrijedan uspjeh

Nakon dvije odlične predstave u eliminacijskom dijelu turnira, prvo u osmini finala protiv Gruzije, a potom i protiv Srbije u četvrtfinalu, Hrvatska je u petak protiv Španjolske u polufinalu ipak posustala. Furija je slavila 10:5 i momčad Ivice Tucka gurnula u borbu za brončano odličje.

Naravno, s obzirom na to kakve uspjehe hrvatski vaterpolo postiže već 15-tak godina, takav je ishod donekle bio i očekivan. Međutim, zbog brojnih promjena u sastavu, odnosno pomlađivanja momčadi, ulazak među četiri sjajan je uspjeh, a potvrdio nam je to i jedan od najvećih hrvatskih vaterpolista svih vremena, 56-godišnji Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a, koji se naravno, nalazi u Budimpešti.

'Iako imamo sedam, osam novih igrača u reprezentaciji, nadali smo se ulasku u polufinale. Naravno, nitko nije bio pod opterećenjem, ali sada kada smo već došli do borbe za medalje, jasno je da je i želimo uzeti, jer naše su ambicije uvijek velike', javio se za tportal Perica Bukić, a onda i dodao na temelju čega se pojavio taj optimizam.

'Vidjeli smo kako smo igrali protiv Italije u prijateljskim utakmicama, a oni su sada finalisti. Također, odigrali smo odlično protiv Gruzije i Srbije u eliminacijskim dvobojima'.

Bukićevo objašnjenje poraza od Španjolske posve je razumljivo.

'Nažalost, protiv Španjolske nije išlo. Suparnici su bili bolji, a osim toga mi smo imali igrače koji nikad nisu igrali utakmice ove razine. Također, cijeli ovaj ciklus priprema je bio kratak, jer Liga prvaka je okončala 5. lipnja. I nije bilo vremena za prave pripreme'.

Legendarni Bukić naglasio je što je ustvari bio primarni cilj ovog turnira.

'Znamo da nas krajem kolovoza čeka Europsko prvenstvo kod nas u Splitu, gdje želimo pokazati koliko vrijedimo. Jer mi od 2007. godine i zlata u Melbourneu imamo sedam svjetskih medalja i dvije olimpijske. A na zadnjih osam svjetskih prvenstava, osam smo puta bili u polufinalima'.

Jesu li igrači tužni i razočarani nakon poraza od Španjolske?

'Naravno da su tužni, uvijek ostaje žal. Jer svjetska i europska prvenstva, odnosno Olimpijske igre za svakog su sportaša nešto posebno. I onda kada dođeš do nokaut-faze ne želiš više gubiti. Posebno u četvrtfinalu, jer tu onda gubiš sve, i ta utakmica itekako puno toga određuje. No, mi smo prošli među četiri, a kada vidimo koje reprezentacije nisu, poput Mađarske, SAD-a, Crne Gore, onda možemo biti ponosni. No, čak i u toj polufinalnoj utakmici protiv Španjolske, mislim da smo u prvoj četvrtini bili posve ravnopravni. Nažalost, u drugoj smo promašili prilike koje nismo smjeli. A kada ti protivnik u utakmici, u kojoj ionako nema puno golova, stekne tri gola prednosti, onda je to gotovo nemoguće stići'.

  • +74
Hrvatska - Španjolska, vaterpolo, Svjetsko prvenstvo, polufinale, 1.7.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na cijeli ovaj rasplet, Bukić gleda pozitivno.

'Ova momčad pokazuje iznimni potencijal. Uz izbornika i njegov stožer, koji je posložio novu ekipu, s mladim, novim igračima, dugoročno smo dobili momčad od koje se možemo puno nadati'.

Za početak pobjedi protiv Grčke?

'Tako je. S time da nam se nakon tri utakmice vraća Rino Burić, naš prvi bek, igrač bez kojeg smo morali igrati čak tri utakmice. A kada ti fali takav igrač, onda je to svakako veliki hendikep. Sada ćemo ga imati, pa vjerujem da ćemo dobiti i dodatnu širinu. Ipak, i bez obzira na to kako utakmica završi, iako ćemo mi napraviti sve da turnir okončamo pobjedom, jer nema gore nego biti četvrti, a nije ugodno ni izgubiti utakmicu u finalu, mi možemo biti sretni i zadovoljni, posebice jer i dalje imamo sjajne uspjehe, veće od onih koji ulažu puno više, ne samo u vaterpolo, nego u sport općenito'.

Nakon pohvala izborniku i igračima, Bukić je izdvojio još jednog gospodina, jako bitnog 'faktora' svih ovih uspjeha.

'To je svakako Ratko Rudić, naša istinska legenda, koja je uz reprezentaciju i koja uvijek rado pomogne kakvim savjetom'.