sp u vaterpolu

'Barakude' najavile posljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu: Idemo se 'resetirati' i osvojiti tu broncu!

02.07.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Hrvatska će se vaterpolska reprezentacija sutra (nedjelja, 3. srpnja, 14.30 sati, HTV2) na Svjetskom prvenstvu boriti za broncu protiv Grčke

Španjolci su u petak u polufinalu SP-a bili bolji. Rezultatski doslovno dvostruko bolji, slavili su 10:5 i zasluženo se plasirali u finale. Hrvatska nije imala svoj dan, ali za neke dublje analize nije bilo vremena jer već sutra (nedjelja, 3. srpnja, 14.30 sati, HTV2) je na rasporedu utakmica za treće mjesto.

Realno, nitko nije znao koliko podmlađene 'barakude' mogu na ovom SP-u, a sada su tu, bore se za jednu od medalja! I nemaju namjeru predati se iako će s druge strane bazena stajati aktualni olimpijski doprvaci Grci.

Hrvatska i Grčka već su se susrele na ovom SP, u susretu 1. kola natjecanja po skupinama u Debrecenu bilo je 8:8, a svjesni snage svog posljednjeg sljedećeg suparnika su i izbornik Ivica Tucak i golman Marko Bijač.

'Slijedi nam utakmica za medalju na Svjetskom prvenstvu i to je svakako najvažnija utakmica. Čim se igra za medalju, to je nešto posebno. Treba zaboraviti sve što je bilo dosada, i pobjede i poraze. Velika je stvar osvojiti medalju, i bornca je strašno velika. Zato treba dati sve od sebe', najavio je dvoboj izbornik Tucak, a zatim se osvrnuo i na suparnika u susretu za broncu, reprezentaciju Grčke koja je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila srebro:

'Grčka je reprezentacija koja je na okupu od 2013. godine s vrlo malo izmjena. Ima pet-šest vanserijskih igrača. Motor reprezentacije je Vlachopoulos. Radi se o odličnoj reprezentaciji, ali mislim da ih možemo pobijediti, pokazali smo to i u Debrecenu kada smo bili blizu, ali greške iz te utakmice morat ćemo smanjiti.'

Suparnika u borbi za odličje dobro poznaje i naš golman Marko Bijač, član grčkog prvaka Olympiacosa.

'Sutra nas čeka najvažnija utakmica na prvenstvu. Igramo protiv sjajne Grčke. Mi ovdje imamo mladu ekipu koja je vjerojatno i željnija medalje jer imamo sedam-osam igrača koji još nemaju niti jednu medalju s velikih natjecanja. To je dodatni motiv da učinimo sve da ti momci osvoje prvu veliku medalju. Grci znaju nas, znamo mi njih, nema tu velikih nepoznanica i zato smatram kako će vrlo bitna biti motivacija i želja za medaljom', kazao je Bijač.

'Španjolska je zasluženo pobijedila, a svi mi želimo ovaj vrhunski turnir završiti na način kako nam i priliči jer smo pokazali da imamo kvalitetu. Ne bojim se ja da će se momčad dignuti u utakmici za treće mjesto jer je to velik uspjeh, jasno da želimo tu medalju svim srcem', kaže Loren Fatović, jedan od najiskusnijih u redovima 'barakuda'.

  • +74
Hrvatska - Španjolska, vaterpolo, Svjetsko prvenstvo, polufinale, 1.7.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Čestitam Španjolskoj, a mi se okrećemo utakmici za treće mjesto. S medaljom bi to svejedno bio velik rezultat za Hrvatsku. Ništa, glavu gore. Vratiti vrijeme ne možemo, okrećemo se utakmici za broncu', najavljuje Ivan Krapić, dok Franko Lazić dodaje:

'Bili su bolji od nas. Treba im to priznati, a mi se sada moramo okrenuti utakmici za medalju i osvojiti broncu. Trebali smo nešto drukčije napraviti, ali to ćemo ostaviti za nakon turnira, za nakon Svjetskog prvenstva. Slijedi nam Grčka, znamo se iz Debrecena. Još jedna teška utakmica, treba se 'resetirati' i osvojiti broncu. Uz sve, nama se vraća Burić u momčad, a to puno znači.'