NIJE NIMALO LAKO

Legendarni Hrvat opisao put kako jedino možemo do vize za OI u Parizu

11.01.2024 u 16:23

Bionic
Reading

U studio TOPCASTA TOP RADIJA stigao je naš proslavljeni vaterpolist i jedan od najuspješnijih hrvatskih sportaša Perica Bukić

Glavna tema, naravno, bila je vaterpolo kao i predstojeća utakmica Barakuda ovoga petka u Zagrebu na bazenu Mladosti na Savi. U tijeku je Europsko prvenstvo u vaterpolu, a Hrvatska se iz Dubrovnika preselila u Zagreb gdje će pokušati obraniti naslov prvaka uz podršku prepunih tribina.

Ogromni su uspjesi iza ovog velikog sportaša, međutim, on je i nakon igračke karijere nastavio uzlaznim putem i ostvario mnoge uspjehe na različitim funkcijama. Izvršni je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i predstavnik je Organizacijskog odbora Europskog prvenstva. Istaknuo je Bukić kako u Hrvatskom vaterpolskom savezu postoji sjajan tim ljudi.

'Znamo da smo 2022. godine organizirali fenomenalno Europsko prvenstvo u Splitu, da smo sve naše utakmice imali krcat bazen i to je nešto što je za nas u vaterpolu bilo sjajno iskustvo. Pratio nas je i odličan rezultat igre naših reprezentativaca, igrača, stožera i na kraju one sjajne utakmice polufinala s Italijom, finala s Mađarskom, naš trijumf osvajanja zlatne medalje pred 12.000 ljudi', rekao je Bukić i nastavio s predviđanjima o predstojećim utakmicama na ovom Europskom prvenstvu:

'Nas sada očekuju, prije svega u petak pobjednik utakmice Grčka - Nizozemska. 99 posto su to Grci, rekao bih 100, ali u sportu je uvijek fer i korektno dati svima priliku. Znamo da nas čeka teška utakmica, nama će biti jedan veliki ispit. Doma, bazen na Mladosti će biti sigurno prekrcat, interes je nenormalan i to je ono što je nama za vaterpolo prekrasno.'

Hrvatska je ušla u povijest kao država koje je organizirala dva Europska vaterpolska prvenstva zaredom. Prvi domaćin ovoga prvenstva bio je Dubrovnik, a sada je na redu Zagreb.

'Uvjeren sam da će Zagreb biti jednako dobar domaćin. Mladost smo digli kapacitet sa 700 na 1800 mjesta, što je maksimum. Na bazenu će biti sve skupa oko 1900 ljudi što je sjajna priča i jedna velika podrška našoj reprezentaciji', rekao je proslavljeni vaterpolist i dodao kako je ta velika brojka mali teret igračima, ali svakako više motiv nego opterećenje.

Branimo naslov europskih prvaka iz Splita. Odgovorio je Bukić na pitanje voditelja Krune Belka kako ocjenjuje kvalitetu igre ne samo naših vaterpolista već općenito igre na Europskom prvenstvu do sada? Je li ovo što smo imali prilike vidjeti dovoljno dobar vaterpolo za Europsko prvenstvo?

'Vidi se da su sve reprezentacije došle s malo priprema. Nama je Liga prvaka završila, zadnja utakmica je bila 6. prosinca. Nitko nije imao više od 15-20 dana priprema i to se vidjelo u uvodnim utakmicama. U Zagrebu, Mađarska je pobijedila Italiju, Italija je pobijedila Grčku, Grčka pobijedila Mađarsku. Tu su svi nekog pobijedili, nešto izgubili, a u Dubrovniku su gotovo sve utakmice bile vrlo izjednačene. Imamo devet reprezentacija koje zaista imaju kvalitetu i koje mogu pobijediti svaka svaku i to je, mislim, za vaterpolo dobro. Ono što nama ne ide u prilog je to da tko god da ti dođe je opasan protivnik', rekao je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

O tome da ništa osim zlata na ovom prvenstvu neće biti uspjeh za Hrvatsku nije nešto s čime bi se Bukić složio:

'Mislim da je sama organizacija već jedan fantastičan uspjeh. U mjesec dana napraviti ovo što smo uspjeli napraviti u Dubrovniku i Zagrebu.'

Europska plivačka federacija otkazala je domaćinstvo EP-a u vaterpolu koje se trebalo igrati u Izraelu. Razlog je rat na tom području. Domaćinstvo je preuzela Hrvatska koja je u rekordnom roku od 50 dana uspjela organizirati sve za ovo prvenstvo na čak dvije lokacije u Hrvatskoj.

Nakon Europskog prvenstva slijedi Svjetsko prvenstvo u vaterpolu. O ciljevima reprezentacije je poznati vaterpolist rekao:

'Svjetsko prvenstvo bit će ujedno kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu i jedna reprezentacija osim onih koji već jesu u Parizu, a to su finalisti Svjetskog prvenstva Mađarska i Grčka te domaćin Francuska. Osim te tri reprezentacije još jedna iz Zagreba ide u Pariz. To je naš drugi cilj. Prvi je bio plasirati se u Dohu i to smo ulaskom među osam uspjeli.'

O prolasku u Pariz, Bukić je dodao, kako za sada ide rasplet stvari, Hrvatska će vjerojatno morati osvojiti zlato:

'Ako mi dobijemo Grčku, nas bi u polufinalu čekala bolja reprezentacija između Mađarske i Srbije, a s druge strane ostaju Italija i Španjolska. Ni Italija ni Španjolska još nemaju Pariz, pretpostavka je da će jedna od te dvije reprezentacije igrati finale tako da bi mi osigurali Pariz morat ćemo biti prvaci Europe. Neće biti lako to je sigurnotri utakmice koje nas čekaju će biti fantastično jake. Rekao bih da je nama prvi cilj dobiti Grčku i ući među četiri, u borbu za medalju i kada uđemo u borbu za medalju veliki nam je cilj i osvojiti medalju.'

'Mislim da dečkima ne treba stavljati nikakav imperativ, ali oni sami sebi stavljaju imperativ da igraju što bolje moguće. Mislim da igre u Dubrovniku imaju naznake da imamo kvalitetu!', dodao je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.