ŽELI BITI PREDSJEDNIK

Legendarni Cantona Sarkozyjev nasljednik?

10.01.2012 u 10:36

Bionic
Reading

U političku utakmicu, i to predsjedničku, kao neovisan kandidat pokušat će ući legendarni francuski nogometaš Eric Cantona, objavio je u utorak francuski list Liberation

Predsjednički će se izbori u Francuskoj održati 22. travnja ove godine u prvom krugu, dok će eventualni drugi krug uslijediti dva tjedna kasnije. Svoju je kandidaturu 45-godišnji Francuz, koji se po svršetku igračke karijere upustio u glumačke vode, pokrenuo poslavši pismo mnogobrojnim gradonačelnicima francuskih gradova, od kojih traži podršku. Da bi se uopće mogao naći na izbornom popisu, mora skupiti 500 potpisa članova elektorskog kolegija, koji u Francuskoj čine upravo čelnici jedinica lokalne uprave.

Premda nije službeno deklarirao predsjedničke ambicije, Cantona je potvrdio da ulazi u izbornu borbu s aktualnim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem te njegovim najvećim rivalom, socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom, koji je prema anketama i favorit za pobjedu.

'Građanin sam svjestan težine našeg vremena, vremena koje ne daje priliku mladim ljudima, i koje generira nasilne i sustavne društvene nepravde. U trenucima kad se država suočava s teškim izborima, kad prevladava ekonomska nesigurnost, osjećam da moram pokazati svoj osjećaj odgovornosti', objasnio je u pismu nekad legendarni napadač Manchester Uniteda.

'Želim podršku gradonačelnika kako bih Francuzima poslao jasnu poruku glede problema stanovanja i siromaštva. Želim poslati jasnu poruku istine i poštovanja', rekao je u izjavi za Liberation Cantona također dodavši da je stambeni problem ključan u današnjoj Francuskoj i da utječe na desetke milijuna ljudi.

'Moram djelovati u trenutku kada se od mene očekuje da nešto poduzmem', rekao je aktualni glumac koji je tijekom 2010. godine javno pozvao Francuze i Europljane na rušenje bankarskog sustava izvlačenjem novca s računa.