NAJ IGRAČI SVJETSKIH PRVENSTAVA

Lav Jašin

07.06.2010 u 17:19

Bionic
Reading

Kad na kraju stoljeća Fifa za najboljeg golmana u povijesti svjetskih prvenstava izabere čovjeka koji nikad nije osvojio taj naslov, čije su ekipe dvaput posrtale u četvrtfinalu, koji je u 12 utakmica na mundijalima samo četiri puta sačuvao 'čistu mrežu' i k tome je jedini u njihovoj povijesti primio zgoditak iz kornera – onda znate da izbor tog golmana nije bez dobrog razloga

Ime: Ljov Ivanovič Jašin
Reprezentacija: SSSR
Pozicija: Vratar
Svjetska prvenstva: 1958, 1962, 1966, 1970.
Naslovi: -

Recimo, njegova inventivnost: kronike govore da je Jašin bio prvi moderni golman koji je gospodario šesnaestercem izlijećući s crte na čišćenje protivničkih napada kad bi obrana izgubila kontrolu, ali i sjajno braneći s crte. Novije generacije od njega su učile izbijanje lopti u opasnim situacijama i druge finese koje danas spadaju u golmansku abecedu. Impozantne figure, uvijek u crnom dresu, sklon neustrašivim bacanjima 'na zube' u protivničke noge - intervencijama koje su ponekad doista podsjećale na skokove divlje mačke, taj je golman u SSSR-u prozvan Crna Pantera, a u svijetu još i Crni Pauk i Crna Hobotnica (u planetarnim okvirima 'Crnom Panterom' zvali su Eusebija!).

S preko 150 obranjenih penala u karijeri, jedinstven je među čuvarima mreže, a među ljubiteljima nogometa ostao je upamćen i po velikom prijateljstvu s rečenim Eusebijom, Gerdom Muellerom, Beckenbauerom, Bobbyem Charltonom... Njihova je družba trajala i nakon završetka igračkih karijera, u vremenima kada se teško putovalo jer su njihove zemlje živjele u Hladnom ratu.

Legenda o Jašinu rasla je čak i u utakmicama koje bi njegova momčad uvjerljivo izgubila (npr. 0:2 protiv Brazila 1958), ali bi je on spasio totalne blamaže. Njegovo jedino generalno lošije izdanje na svjetskoj smotri viđeno je 1962. u Čileu, kada mu je, između ostalog, Kolumbijac Marcos Coll uvalio taj gol iz kornera. Jašin je djelovao kao posrnula bivša zvijezda, ali imao je itekakvo opravdanje: nastupajući na tom mundijalu zadobio je čak dva potresa mozga!

Četiri godine kasnije, već kao 37-godišnjak, predvodio je Sovjetski Savez do najboljeg mu rezultata na svjetskim smotrama: četvrtog mjesta. Aktivan je bio i kao trener, no ubrzo nakon završetka karijere tom se strastvenom pušaču pogoršalo zdravlje. Dotukla ga je gangrena 1990, u 61. godini života.

Nijemac Oliver Kahn 2002. godine postao je prvi vratar nagrađen Zlatnom loptom. Ali legendi o Lavu Jašinu kao simbolu ove pozicije u nogometu teško će se približiti ikoji suvremeni golman. Tko zna, možda tek na izboru najvećeg golmana prve polovice 21. stoljeća.

Divlja mačka između vratnica