KONTROVERZNO ISTRAŽIVANJE

Senzacionalno! Lance Armstrong uzimao doping koji mu nije mogao pomoći

30.06.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Američki biciklist Lance Armstrong prozvan je najvećom varalicom u povijesti sporta, a prema jednom kontroverznom znanstvenom istraživanju doping koji je koristio uopće mu nije ništa mogao pomoći u ostvarivanju rezultata

Armstrongu se dugo vremena divio cijeli sportski svijet. Čovjek koji je pobijedio rak osvojio je rekordnih sedam utrka Tour de France. Imao je uspjehe, slavu, novac, fanove, besmrtnost..., ali bio je i onih koji su Amerikanca optuživali za doping.

Lavina se zakotrljala, optužbe su bile sve jače, i biciklistička zvijezda se slomila i priznala da nije bila čista. Bio je to pravi šok za javnost. Armstrong je nabijen na stup srama, oni koji su ga obožavali okrenuli su mu leđa, sponzori su se povukli, morao je vratiti novac od nagrada, oduzeti su mu svi naslovi na Tour de Franceu, izbrisani iz knjiga rekorda svi rezultati poslije 1998., doživotno je suspendiran sa svih događanja pod kapom Međunarodnog olimpijskog odbora...

Armstrong je tijekom karijere koristio EPO neku vrstu krvnog dopinga, no prema najnovijem istraživanju Amerikanac si je uništio karijeru uzimajući zabranjeni 'lijek' koji mu ništa nije poboljšao izvedbu. Ta studija je objavljena u medicinskom časopisu 'The Lancet'.

Znanstvenici su radili sa skupinom od 48 biciklista koji su vozili naporne uspone. Polovica je dobila injekcije EPO-a, a polovica 'lažnu tvar'.

Do tog kontroverznog istraživanja vjerovalo se da EPO 'isporučuje povećani kisik u mišiće čime se omogućava učinkovitiji rad i disanje kod biciklista, no testovi kod ovih 48 biciklista otkrili su poslije naporne vožnje kako rezultati dopingiranih i čistih vozača nisu pokazivali nikakvu razliku.

  • +10
Lance Armstrong Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Tragično je izgubiti karijeru zbog nečega što ne funkcionira, izgubiti sedam žutih majica s Toura za doping koji nema učinka', rekao je Jules Heuberger koji je vodio istraživanje u Nizozemskom centru za istraživanje ljudskog dopinga.

Znanstvenici koji su radili na istraživanju vjerovali su da su oni koji su koristili EPO samo osjećali da su jači.

Inače, to što EPO nije pomagao Armstrongu ne znači ništa, pošto je američki biciklist priznao i korištenje nekih drugih dopinga (hormon rasta, kortizon, testosteron...).