ovo im nije trebalo

'Kraljice šoka' doživjele težak šok; hrvatske rukometašice neočekivano su izgubile od Ukrajine na startu kvalifikacija za EP

07.10.2021 u 19:36

Bionic
Reading

Hrvatske su rukometašice na startu kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo u Rijeci izgubile od Ukrajine 23:22. 'Kraljice šoka' i brončane s prošlog EP-a imale su na poluvremenu prednost 15:11, ali su u nastavku utakmice totalno potonule

Hrvatice su dobro krenule, posebice u obrani. Ukrajinke su teško pronalazile rješenja protiv naše 6-0 obrane, pa je u 6. minuti vodstvo naših 'kraljica šoka' bilo 4:1, a nakon 12 minuta 7:2. U još nekoliko navrata hrvatske rukometašice su imale prednost od četiri gola i činilo se kako izabranice Nenada Šoštarića sigurno grabe prema pobjedi.

No, Ukrajinke su se u drugom dijelu prvog poluvremena popravile i nisu dopustile Hrvaticama da se odvoje, ali nisu uspjele ni doći na manje od dva gola zaostatka. Ipak, u završnici prvog poluvremena ponovno su se razigrale Hrvatice i u 27. minuti dolaze do prednosti 15:10, a prvih 30 minuta utakmice završavaju s vodstvom 15:11.

Tri hrvatske igračice su prvo poluvrijeme završile sa četiri zabijena gola, Ćamila Mičijević, Paula Posavec i Valentina Blažević. Treba reći i da je Ukrajina imala šest isključenja u prvom poluvremenu, a Hrvatska niti jedno.

Drugo poluvrijeme počelo je sa tri uzastopna gola Ukrajine i u 35. minuti gošće su bile na minus jedan (14:15). Naše reprezentativke u napadu nisu imale rješenja, pa je Ukrajina izjednačila u 37. minuti (15:15), a dobro je počela braniti Balogh.

Lošu igru naših Ukrajinke su pretvorile u minimalno vodstvo 16:15 u 43. minuti. 'Kraljice šoka' upale su u crnu rupu, trebalo im je gotovo 15 minuta igre u drugom poluvremenu da napokon zabiju prvi gol, bila je to Ćamila Mičijević.

Usljedilo je razdoblje kad je Hrvatska morala hvatati prednost Ukrajinki od jednog gola. Tada se iskazala Mičijević s četiri gola, a priključile su se Larissa Kalaus i Posavec.

Mogla je Hrvatska na kraju doći do izjednačenja, imala je 20 sekundi za posljednji napad, ali je zbog pogrešnog dodavanja ta je prilika propala.

  • +13
Hrvatska - Ukrajina, rukomet, rukometašice, kvalifikacije za EP rukometašica, 7.10.2021. Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Kod Hrvatske Ćamila Mičijević utakmicu je završila s osam golova, Paula Posavec zabila je pet, Valentina Blažević je ostala na četiri zabijena gola iz prvog poluvremena, a Larissa Kalaus je dodala tri gola.

Reprezentaciju Ukrajine predvodila je Irina Glibko koja je zabila šest golova, a Tamara Smbatian i Marina Konovalova zabile su po četiri, dok je u drugom poluvremenu odlično branila Balogh.

Dan ranije u našoj skupini rukometašice Francuske, aktualne olimpijske pobjednice, s uvjerljivih su 38:22 svladale reprezentaciju Češke. Češka će biti sljedeći suparnik izabranicama Nenada Šoštarića koje će u nedjelju, 10. listopada, gostovati u Zlinu.