igra protiv 'svojih'

Kovač će Heynckesa ispratiti u mirovinu, no može li Bayernu uzeti Kup?

19.05.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Bayern i Eintracht od 20 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu igraju finale njemačkog Kupa. Niko Kovač posljednju utakmicu na klupi Eintrachta igra protiv svoje buduće momčadi, a aktualni trener Bayerna Jupp Heynckes definitivno odlazi u mirovinu...

Jupp Heynckes od Bundeslige se oprostio teškim domaćim porazom od Stuttgarta, no iskusnom treneru koji se nakon finala DFB Kupa vraća u mirovinu to nitko od navijača Bayerna definitivno neće zamjeriti. Na početku sezone Bayern pod Ancelottijem nije izgledao dobro na terenu, no dolaskom Heynckesa stvari su se za klub u potpunosti promijenile nabolje.

U 27 prvenstvenih utakmica Heynckesova momčad nije pobijedila tek četiri puta i na kraju je osvojila novi naslov prvaka Njemačke uz čak 21 bod prednosti nad drugoplasiranim Schalkeom, a u Ligi prvaka na putu do finala Bayern su zaustavili Real Madrid i suci koji su ih u nekoliko navrata teško oštetili. Heynckes se neće od Bayerna ponovno oprostiti osvajanjem sva tri trofeja kao u 2013., no ima priliku u susretu sa svojim nasljednikom na klupi Kovačem u posljednjoj trenerskoj utakmici osvojiti svoj drugi trofej pobjednika DFB Kupa.

Heynckes se prilikom najave susreta osvrnuo na probleme s izostancima:

'Tjedan dana prije finala moraju se proći brojni detalji, a ja se nadam da mi se niti jedan igrač neće razboljeti tijekom noći. Müller je imao problema s infekcijom želuca, pojeo je nešto loše no sada je ponovno dobro i spreman je za nastup od prve minute. Neuera sam gledao kako radi u teretani i izvanredan je, no s njim moramo biti vrlo oprezni. Lewandowski? Znam da se vrhunske napadače kritizira kada ne postižu golovi, no ja ne dijelim to mišljenje. On mora ponovno početi vjerovati u sebe', kaže trener Bavaraca na odlasku.

Bundesliga, Bayern - Eintracht Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod Bayerna i dalje probleme s ozljedama imaju stoper Boateng, veznjak Vidal, te krilni napadači Robben i Coman, a ne očekuje se ni da će Heynckes koristiti vratara Neuera koji tek traži pravu formu nakon višemjesečnog izbivanja zbog ozljede. Očekuje se da će Bayern zaigrati u 4-3-3 formaciji s Müllerom i Riberyem uz centralnog napadača Lewandowskog.

Eintracht drugu sezonu zaredom igra finale DFB Kupa, a trener Niko Kovač ima priliku da se osvajanjem trofeja u susretu sa svojim budućim klubom na najljepši mogući način oprosti od navijača iz Frankfurta. Zamjerili su navijači Kovaču trenerski transfer u Bayern, no činjenica je da je bivši izbornik Hrvatske napravio odličan posao u Frankfurtu.

Kovač je Eintracht preuzeo u trenutku kada je klubu prijetilo ispadanje iz lige, no uspio ih je zadržati u najjačem rangu njemačkog nogometa. U posljednje dvije sezone Kovač je Eintracht oba puta doveo do finala DFB Kupa i momčad je držao pri vrhu tablice Bundeslige do završnih utakmica. Propustio se Eintracht lani plasirati u europska natjecanja, a i sada je zbog čak pet poraza u posljednjih sedam prvenstvenih utakmica došao u situaciju da samo pobjedom nad Bayernom u finalu DFB Kupa može izboriti plasman u Europsku ligu.

Kovač je najavio drugo uzastopno finale DFB Kupa:

  • +25
Niko Kovač - novi trener Bayerna Izvor: Profimedia / Autor: Pixathlon/SIPA

'Kad je sezona krenula imali smo to kao cilj. Mnogi su nam se smijali i nisu mogli vjerovati, no naša želja da se tu vratimo bila je ogromna. Moja budućnost u Bayernu? Ključno je ovo sada zbog čega smo ovdje. Želimo pobijediti ovu utakmicu, a što će se kasnije događati je trenutno apsolutno nevažno. Dvije sam godine ovdje i nije lako otići. Tužan si kad shvatiš da je kraj, no nadam se da ćemo nakon utakmice svi otići kući sretni', odlučan je bivši hrvatski izbornik na klupi Eintrachta, ujedno i budući strateg Bayerna.

Momčad iz Frankfurta nema problema s ozljedama, no zbog suspenzije Kovač u finalu DFB Kupa neće moći računati na iskusnog veznjaka Gelsona Fernandesa. Kovač bi momčad trebao postaviti u 3-4-1-2 formaciju s Jovićem i rekovalescentom Rebićem od prve minute u vrhu napada.