ANALIZA KOLA ZA TPORTAL

Kopić hvalio Osijek, ali i komentirao dio Dinamove igre koji brine navijače Modrih

08.05.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Novi stari prvak Dinamo gostovao je u Osijeku, ali nije se predstavio u senzacionalnom izdanju. Zato Hajduk jest. Šibenik je pak prosuo važne bodove u borbi za ostanak, dok je Gorica remijem protiv Slaven Belupa odmakla za još jedna bod. Kao i proteklih tjedana, tako je dvoboje i ovog kola SuperSport HNL-a za tportal analizirao 45-godišnji Željko Kopić, nogometni trener koji je tijekom karijere vodio i dva najveća hrvatska kluba

OSIJEK - DINAMO 0:0

Derbi kola igrao se u Osijeku. Stjepan Tomas nakon izvrsnog starta na klupi Osječana ostao je vjeran formaciji 4-2-3-1. U utakmicu su domaćini ušli vrlo agresivno, s naglaskom na duel igru i što jači pritisak prema igračima Dinama. Gostujući trener Igor Bišćan ponovno je utakmicu započeo sa stoperskim parom Ristovski - Šutalo. Ljubičić je zauzeo poziciju lijevog bočnog, dok je u veznom redu prigodu dobio Bulat. U početnoj postavi, nakon oporavka od ozljede ponovno je zaigrao Petković.

Prvu izglednu situaciju na utakmici imao je Špikić kada je nakon izvrsnog dubinskog pasa Mišića izašao sam pred vratara domaćih, ali Malenica je izvrsno reagirao. Na drugoj strani zaprijetio je Fiolić. Do kraja poluvremena Dinamo je imao izraženiji postotak posjeda lopte, dok su Osječani igrali s izuzetno visokom energijom i pokušavali su brzim izlascima u kontranapade ugroziti gol gostiju. Obje ekipe imale su nekoliko situacija pred protivničkim golom ali nedostajalo je odlučnosti i koncentracije u završnim reakcijama.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Najbolji pojedinac u prvom poluvremenu, igrač kojeg moram istaknuti bio je Ramon Mierez koji je sačuvao veliki broj lopti, bio je opasan pred golom, ali je odradio i veliki posao u defenzivnim zadaćama. Radio je konstantan pritisak prema Šutalu i Ristovskom ne dozvoljavajući im mirnu organizaciju napada i tako je pomicao liniju obrane svoje momčadi prema naprijed.

  • +19
Osijek - Dinamo, SuperSport HNL, 7.5.2023. Izvor: Cropix / Autor: Vladoi Kos

Drugo poluvrijeme gledali smo presliku igre iz prvog poluvremena, gosti su pokušavali kombinatorikom i posjedom lopte dok su Osječani taktičkom disciplinom, velikom količinom trke i požrtvovnošću u fazi obrane držali utakmicu pod kontrolom.

U posljednjim minutama utakmice imali su i veliku priliku Lovrića za sva tri boda iako je neriješen ishod na kraju realan ishod.

Trener domaćih Tomas ima puno razloga za zadovoljstvo, ekipa mu je odigrala vrlo dobru, natjecateljsku utakmicu. Gosti su dominirali kroz posjed lopte, ali u onoj završnoj, trećoj trećini nisu bili dovoljno odlučni kako bi konkretnije ugrozili domaćina. Zasigurno je za trenera Bišćana izvrstan podatak kako ekipa u posljednjih pet utakmica nije primila gol, ali je isto tako svjestan da ofenzivna učinkovitost mora biti bolja.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

LOKOMOTIVA – HAJDUK 0:3

Hajdukov trener Ivan Leko u Kranjčevićevu je izveo, sada već možemo reći standardnu postavu, s povratnikom nakon suspenzije zbog kartona Benrahouom.

Određena standardizacija sustava i sastava je jako dobar podatak, s obzirom na to kako je tijekom polusezone što zbog trenerovih ideja, što zbog ozljeda bilo jako puno promjena unutar momčadi. U Lokomotivi se nakon dugo vremena u početnoj postavi pojavio jedan od velikih Dinamovih talenata Jakov Vasilj.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Gosti su se od prve minute postavili autoritativno na terenu, bili su kvalitetniji protivnik i do poluvremena su imali nekoliko izglednih situacija, a dva puta su pogodili i okvir gola preko Sahitija i mladog Sigura. Domaćini su uglavnom prijetili iz kontranapada ali nisu bili posebno opasni pred gostujućim golom.

  • +19
Lokomotiva - Hajduk, SuperSport HNL, 7.5.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Drugo poluvrijeme igrači Silvija Čabraje su otvorili kvalitetnije, odlučnije ali su nakon dobrih uvodnih minuta primili gol kada je Pukštas presjekao jedan pas domaćeg vratara Čavline, a Benrahou doveo goste u vodstvo. Benrahou se pokazuje kao igrač koji u posljednje vrijeme svojim golovima i asistencijama Hajduku puno donosi.

Nakon primljenog gola, domaći igrači su nastavili s pritiskom prema golu Hajduka, ali nisu uspjeli stvoriti ozbiljnije prilike, gosti su izgledali vrlo dobro, disciplinirano i koncentrirano. Do kraja utakmice s još dva pogotka, Marka Livaje i Ivana Čubelića nakon lijepih, izigranih akcija Splićani došli do uvjerljivih 3:0. Ovo je sigurno jedno od kvalitetnijih izdanja Hajduka u posljednje vrijeme i sigurno je kako trener Leko ima razloga za zadovoljstvo.

Lokomotiva je ovim porazom ispala iz utrke za mjesta koja vode u europska natjecanja te u preostale tri utakmice mogu bez većeg rezultatskog imperativa prezentirati kvalitetan nogomet kakav su igrali većim dijelom ove sezone.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

RIJEKA - ISTRA 2:2

Derby della Učka završio je bez pobjednika. Momčad Gonzala Garcije je jako dobro ušla u utakmicu, i od samog početka njegovi su igrači pokazali kako Riječani neće imati niti malo lak posao. U svim linijama su jako dobro funkcionirali, pokušavali su u svakoj situaciji tražiti rješenja kroz posjed lopte, a defenzivno su bili izrazito stabilni. I zapravo je taj vodeći gol, u kojem je bila presudna upornost Advana Kadušića, bila nagrada za vrlo kvalitetnih 30 minuta igre gostujuće ekipe.

Međutim, ubrzo je Galilea dobio drugi žuti karton, što je gostima znatno otežalo posao.

Više doznajte OVDJE.

Unatoč brojčanom manjku na terenu, gosti su i dalje izgledali jako dobro. Do poluvremena su se kvalitetno branili, a već početkom drugog dijela nakon još jedne oduzete lopte u opasnoj zoni dolaze do prigode za drugi gol koju nisu uspjeli realizirati, ali zato jesu samo par minuta kasnije kada izvrsni Bakrar nakon duplog pasa s Kadušićem pogodio za 0:2.

Ovom prilikom želim istaknuti igru i učinak Monsefa Bakrara, koji igra jako dobro, zabio je u ovoj sezoni osam pogodaka za Istru i dao je svoj veliki doprinos ovogodišnjem visokom plasmanu Istre.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Rijeka ovu utakmicu nije bila u svom pravom izdanju, nije bila u pravom ritmu, a domaći trener Jakirović je promjenama igrača pokušavao isprovocirati reakciju svoje momčadi, te je do 70. minute napravio svih pet izmjena.

Kod gostiju, izvrstan je bio i vratar Majkić koji je obranio nekoliko zahtjevnih udaraca. Ipak, Riječani smanjuju rezultat s bijele točke golom Frigana, a golom duboko u sudačkoj nadoknadi Ampema dolaze do boda s kojim i dalje ostaje na trećoj poziciji i ostavljaju Istru na 'sigurnoj udaljenosti' od šest bodova.

ŠIBENIK - VARAŽDIN 0:2

Još jednom se pokazalo koliko je teško igrati i pobijediti kada se boriš za goli prvoligaški život, i kada ti je svaka utakmica kvalifikacijska što je trenutno slučaj kod Šibenčana.

Na drugoj strani potpuno neopterećeni Varaždinci, koji šest kola ne znaju za pobjedu, ali riješeni bilo kakvih stresnih situacija na kraju sezone.

U takvom psihološkom stanju, obje ekipe su u utakmicu ušle s otvorenim gardom, pa smo vidjeli prilike na obje strane već u početnoj fazi dvoboja.

  • +13
Šibenik - Varaždin, SuperSport HNL, 5.5.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tijekom prvih 45 minuta obje ekipe su tražile način kako da dođu do gola i usmjere utakmicu, ali je s obzirom na prikazano, neodlučen rezultat na poluvremenu bio i realan.

Sličan razvoj događaja na terenu gledali smo i drugom poluvremenu. Obje momčadi su imale periode dominacije u igri i situacije za postizanje gola, ali su mreže mirovale sve do trenutka kada Mitrovski 'posprema' za 0:1 odbijenu lopte od stative nakon udarca Brodića.

Nakon tog pogotka, Šibenčani potpuno preuzimaju inicijativu, redale su se prilike pred golom gostiju, ali po tko zna koji put ove sezone izvanredan je na golu Varaždina Oliver Zelenika. I kako to u nogometu obično biva, kada jedna ekipa ne zabije iz tolikog broja prigoda, stiže kazna na drugoj strani. Iz jednog kontranapada na 0:2 povećao je Fran Brodić svojim 12. pogotkom ove sezone.

Šibenčani su si ovakvim ishodom dodatno otežali ionako teško situaciju. Ispred sebe imaju još tri zahtjevne prvenstvene utakmice i finale kupa. Zasigurno će za sve u klubu ovo biti izuzetno zahtjevan period do kraja sezone, dok Varaždinci s ova tri boda i dalje mogu gledati prema četvrtom mjestu i igrati za prestiž preostale tri prvenstvene utakmice.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

GORICA - SLAVEN BELUPO 0:0

Momčad Gorice na čelu sa svojim trenerom Sopićem je u proljetnom dijelu sezone napravila izvrstan posao. Već neko vrijeme su u izvrsnoj formi, a zadnju utakmicu su izgubili još 17. ožujka u Varaždinu. Subotnja utakmica bile je jedna od onih kojima su se mogli znatno približiti konačnom cilju, ostanku u SuperSport HNL-a.

Međutim, dojam je kako domaćini u ovoj utakmici nisu uspjeli pronaći način kako se na superioran način postaviti protiv gostiju iz Koprivnice. Igrači Zorana Zekića su tijekom cijele utakmice kontrolirali događaje na terenu. Ponovno su izgledali defenzivno vrlo čvrsto i kompaktno, te su svoje prilike tražili iz kontranapada što rade jako dobro tijekom cijelog prvenstva.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Osim kvalitetom igre, Gorica ovaj puta niti intenzitetom i energijom nije bila na razini prošlih utakmica, tako da je ishod utakmice realan.

Borba za pretposljednje mjesto je i dalje otvorena i neizvjesna iako je momčad Gorice s obzirom na formu i atmosferu koju posjeduju u boljoj poziciji u odnosnu na Šibenčane.