skup sportskih stručnjaka

Konferencija koja je u dva desetljeća postala jedna od najjačih u Europi: Nova iskustva te edukacija o novim tehnologijama postali su jako važni

22.02.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Konferencija Kondicijska priprema sportaša obilježila je uspješna dva desetljeća tijekom kojih je postala jednom od najjačih i najdugovječnijih sportskih konferencija na ovim prostorima

Naporan rad, osluškivanje sporta i prepoznavanje potrebne tematike u proteklih 20 godina na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iznjedrili su više od 16 tisuća posjetitelja iz 30 zemalja svijeta, više od 400 uzbudlivih predavanja o gorućim temama iz sporta te više od 1600 objavljenih radova domaćih i svjetskih stručnjaka u zbornicima na više od 9 tisuća stranica.

Ovaj značajni sportski događaj tijekom godina okupio je najistaknutije ugledne sportske stručnjake koji na temelju istraživanja te vlastitih iskustava i rada s najpoznatijim svjetskim sportašima kontinuirano donose nove spoznaje i kreiraju budućnost kondicijske pripreme kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta.

Na jubilarnom 20. izdanju KPS-a koje je zbog trenutne epidemiološke situacije održano online, svoja najnovija znanja i iskustva podijelili su sportska psihologinja Renata Barić, sveučilišni profesori i vrhunski kondicijski stručnjaci Pero Kuterovac, Igor Jukić, Damir Sekulić, Nejc Šarabon i Siniša Kovač, nekadašnji kondicijski trener NK Hajduk Mario Tomljanović, kondicijski trener FK Sarajevo Eldin Jelešković te Zoran Nikolovski, Nikša Sviličić i drugi.

Održan je i poseban seminar 'Kondicijska priprema u nogometu' u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom. Ovaj seminar okupio je istaknute domaće stručnjake i predstavio neke od gorućih tema kada je u pitanju najpopularniji svjetski sport. Svoja iskustva podijelili su bivši kondicijski trener nogometnog kluba Bayern München te kluba Al Nasr Dubai Zvonko Komes, dugogodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević, kondicijski trener NK Hajduk Šime Veršić, kondicijski trener hrvatske U21 nogometne reprezentacije Vedran Naglić te brojni drugi.

'Iz želje za stvaranjem događaja na kojem će se razmjenjivati iskustva i donositi nove spoznaje s ciljem unaprjeđivanja kondicijske pripreme sportaša proizašla je konferencija koja je tijekom dva desetljeća zaslužno postala jednim od najposjećenijih i najcjenjenijih događaja ove vrste na našim prostorima. U proteklih 20. godina razvijene su i razmjenjene brojne nove metode u kondicijskoj pripremi koje se danas koriste diljem svijeta', ističe povodom 20. obljetnice, ispred organizatora konferencije izv.prof.dr.sc. Luka Milanović, kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije te dodaje:

'U današnje vrijeme kada smo svi mi pa tako i sport stavljeni pred ekstremne izazove, razmjena ideja, istraživanja i novih iskustava te edukacija o novim tehnologijama važniji su nego ikada za još bolju budućnost kondicijske pripreme profesionalnih sportaša.'

Tijekom protekla dva desetljeća predavanja svjetskih stručnjaka bez sumnje su udarila nove temelje budućnosti kondicijske pripreme sportaša. Legendarni kondicijski trener momčadi nogometnog kluba Juventus Roberto Sassi, direktor Barca Innovation Hub nogometnog kluba Barcelona Francesc Cos, predsjednik Europske udruge kondicijskih trenera i profesor na Sveučilištu u Padovi koji je u svojoj sportskoj karijeri radio kao kondicijski trener NBA košarkaške momčadi Toronto Raptors Francesco Cuzzolin te brojni treneri i osvajači svjetskih odličja poput naslova svjetskih prvaka u nogometu i NBA lige prepoznali su značaj ove konferencije i tijekom godina bili njezini rado viđeni gosti.

Tu su i neizostavne domaće snage kao što su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak te istaknuti sportaši, stručnjaci i treneri Dario Šimić, Mirko Filipović, Slaven Bilić, Ćiro Blažević, Dino Rađa, Lino Červar, Nenad Bjelica, Igor Bišćan, Ognjen Vukojević, Josip Šimunić i brojni drugi.

Jubilarno 20. izdanje KPS-a održalo se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog nogometnog saveza i Udruge kondicijskih trenera Hrvatske.

  • +12
Konferencija - Kondicijska priprema sportaša 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Konferencija - Kondicijska priprema sportaša 2022.