jedva zadržao suze

Kobe Bryant doživio ono što još nitko u povijesti nije; evo tko nije došao na ceremoniju!

19.12.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Kobe Bryant, legendarni košarkaš NBA momčadi Los Angeles Lakers, zauvijek će upamtiti 18. prosinca 2017. kada su mu na poluvremenu utakmice između LA Lakersa i aktualnih NBA prvake Golden State Warriorsa umirovljena oba broja (8 i 24) koja je nosio. Tako je Bryant ušao u NBA povijest kao prvi igrač kojem je neki klub umirovio dva broja…

U dresu Los Angeles Lakersa 39-godišnji Kobe Bryant odigrao je 20 sezona, a za to vrijeme postao peterostruki prvak NBA lige te treći strijelac svih vremena, iza Kareema Abdul-Jabbara (38.387) i Karla Malonea (36.928).

>> Dario Šarić ostvario rekord sezone; dugo ovako puno koševa nije zabio

'Nije stvar u mojim umirovljen brojevima nego u onima koji vise pod sodom dvorane prije moja dva, igrača koji su mi bili uzori i inspiracija poput Magica i drugih. Ako radite dovoljno naporno, snovi će vam se ostvariti', rekao je između ostalog u kratkom govoru Bryant koji je uz ovacije navijača otišao u povijest kao ukupno deseti igrač Lakersa kojem je umirovljen dres.

'Volim vas. Mamba out!', dodao je Bryant jedva zadržavši suze u društvu supruge Vannese i tri kćerke.

  • +2
NBA legenda Kobe Bryant u dvorani LA Lakersa na umirovljenju svoja dva dresa (8 i 24) Izvor: Reuters / Autor: Robert Hanashiro

Prije Bryanta, devetorici bivših igrača Lakersa su umirovljeni dresovi: Wiltu Chamberlainu (13), Elginu Bayloru (22), Gailu Goodrichu (25), Magicu Johnsonu (32), Kareemu Abdul-Jabbaru (33), Shaquilleu O'Nealu (34), Jamesu Worthyju (42), Jerryju Westu (44) i Jamaalu Wilkesu (52).

Bryanta su došli pozdraviti i čestitati mu Shaquille O'Neal, Bill Russell, Rick Fox, Derek Fisher, Allen Iverson, Lamar Odom i mnogi drugi.

Jedino nije bilo Phila Jacksona, legendarnog trenera s kojim je Bryant osvojio svih pet naslova, koji zbog privatnih obaveza nije mogao doći iz Montane gdje uživa u mirovini.

Dodajmo još kako je trener Golden State Warriorsa Steve Kerr zajedno s igračima ostao na parketu tijekom ceremonije na poluvremenu kako bi odali počast Bryantu. Time je Kerr po tko zna koji puta dokazao koliko cijeni jednog od najboljih košarkaša svih vremena za kojeg je rekao 'kako se najviše približio Michaelu Jordanu' s kojim je bio suigrač u Chicago Bullsima.

Utakmica između Los Angeles Lakersa i Golden State Warriorsa otišla je u produžetak koji Bryant nije ostao gledati. Na koncu su Lakersi poraženi 114:116 u večeri koja će mnogima ostati zapamćena samo po Kobeu Bryantu i njegova dva umirovljena broja (8 i 24) koja je nosio. Koja, kako je rekla predsjednica kluba Jeanie Buss, 'više nitko nikada neće nositi.'

<blockquote class="twitter-video" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Kobe Bryant Jersey Retirement Ceremony<a href="https://twitter.com/hashtag/LakeShow?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#LakeShow</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/Ko8e24?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ko8e24</a> <a href="https://t.co/Tiev9ESRnl">https://t.co/Tiev9ESRnl</a></p>&mdash; NBA (@NBA) <a href="https://twitter.com/NBA/status/943049571042705408?ref_src=twsrc%5Etfw">December 19, 2017</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>