JEDRENJE

Kljaković Gašpić najbolji na svijetu u 2014. godini

16.12.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Ivan Kljaković Gašpić najbolji je finaš svijeta na završnoj ljestvici za 2014. godinu, Šime Fantela i Igor Marenić su treći u klasi 470, Tonči Stipanović četvrti u Laseru, a Tina Mihelić peta u Laser Radialu.

Svjetski jedriličarski savez objavio je posljednje ljestvice olimpijskih disciplina za 2014. godinu. Deset je olimpijskih disciplina, Hrvatska je ove sezone nastupala u sedam, a u pet su hrvatski jedriličari među najboljih deset na svijetu.

Ivan Kljaković Gašpić ove je godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu i srebro u Svjetskom kupu, cijelu sezonu jedrio je na visokom nivou, skupljao marljivo bodove i ponovno stigao do broja jedan teškog muškog samca Finna.

'Odlična godina, imam puno motiva za rad, radujem se iznimno nastavku ovog olimpijskog ciklusa. Na vrhuncu sam forme i sjajno se osjećam', izjavio je zadovoljni Kljaković Gašpić.

Još jednu iznimnu sezonu imali su Šime Fantela i Igor Marenić u muškom dvojcu 470. Osvojili su broncu na Europskom prvenstvu, srebro na svjetskom i bili vrlo blizu medalji u Svjetskom kupu. Time su stigli do trećeg mjesta na svjetskim ljestvicama. Prvo mjesto pripalo je australskoj posadi Belcher/Ryan. U ženskom dvojcu Enia Ninčević i Romana Župan su 31., a vodeću poziciju zadržale su Francuskinje Lecointre/Defrance.

Među samcima u Laseru nezaobilazna pojava na postolju je Tonči Stipanović. Još jedan naslov europskog prvaka i srebro u Svjetskom kupu donijeli su mu četvrto mjesto na svjetskoj ljestvici. Prvo mjesto osvojio je Australac Tom Burton.

Europsko srebro uzela je ove godine Tina Mihelić u Laser Radialu, a zabilježila je i dva plasmana u plov za odličja na najvećim ovosezonskim natjecanjima, Svjetskom prvenstvu i finalu Svjetskog kupa. Sve to donijelo joj je peto mjesto na ljestvici. Prva je Nizozemka Marit Bouwmeester.

Spomenutim rezultatima Kljaković Gašpić, Stipanović, Fantela/Marenić i Mihelić stekli su status evidentnih olimpijskih kandidata za Rio 2016.