ODLIČAN REZULTAT

Kljaković Gašpić drugi na regati Svjetskog kupa u Miamiju

01.02.2015 u 11:07

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić osvojio je drugo mjesto na regati Svjetskog kupa u Miamiju, nakon što je u finalnom plovu za odličja bio treći.

Iako je sezona tek počela, a glavni dio zapravo kreće tek na proljeće sa Svjetskim kupom u Francuskoj, Ivan Kljaković Gašpić pokazao je da je i ove godine spreman za velike rezultate. Iza sebe ima i dvije svjetske medalje i niz europskih, no dojam je da nikad nije bio koncentriraniji i bolji. Statistike pokazuju da jedriličari dostižu maksimalnu sportsku zrelost u ranim tridesetima, a trofejni "finaš" upravo je stigao do te dobi. Staložen je i prepun samopouzdanja, što je još jednom pokazao i u Miamiju.

U finalnom plovu za odličja za klasu Finn Kljaković Gašpić je odjedrio taktički, na dvojicu protivnika koji su također imali izgleda uzeti srebro. U cilj je ušao treći, više nego dovoljno da zadrži drugo mjesto, s kojeg je i ušao u plov za odličja.

'Bio je ovo baš običan plov za odličja. Plan je bio držati se Grka Ioannisa Mitakisa i Australca Jake Lilleyja. Nakon što je Mitakis ostao iza nakon prve stranice kursa trebao sam zadržati priključak sa Gilesom i Jakeom koji su bili ispred mene. Imao sam dobru brzinu tako da sam mogao ostvariti to što sam zamislio', objasnio je Kljaković Gašpić svoju taktiku.

Pobjedu je već prije finalnog plova osigurao Britanac Giles Scott, a bronca je pripala Australcu Jakeu Lilleyju. Za Ivana, ususret Europskom prvenstvu koje se u svibnju jedri u njegovom Splitu puno razloga za zadovoljstvo.

U Laser Radialu slavila je Dankinja Anne Marie Rindom, u Laseru Njemac Phillip Buhl, Austrijanci Delle Karth i Resch bili su najbolji u 49er-u. Novozelanđanke Maloney i Meech su uzele broj jedan u 49er FX-u, u ženskom '470' zlato je pripalo također Novozelanđankama Aleh i Powrie, Britanci Patience i Willis prvi su u muškom '470', a pobjedu su u katamaranu Nacra 17 uzeli Talijani Bissaro i Sicouri. Na dasci su se zlatom okitili Nizozemac Dorian van Rijsselberge i Britanka Bryony Shaw.

Svi pobjednici osigurali su ujedno i nastup u finalu Svjetskog kupa krajem godine u Abu Dhabiju.