interview za L'Equipe

Kineska tenisačica Peng Shuai, koja je nakon optužbi za seksualni napad nestala, prvi put javno progovorila o tom slučaju: Nikad nisam to rekla

07.02.2022 u 11:06

Bionic
Reading

Kineska tenisačica Peng Shuai je u interviewu za francuske sportske novine L'Equipe ponovno zanijekala da je ikoga optužila za seksualni napad, dodajući da je sama izbrisala svoju objavu s takvim optužbama na društvenim mrežama u studenom

Za 36-godišnju Peng Shuai je ono što se događalo nakon njezine objave na kineskoj društvenoj mreži Weibo početkom studenoga 'veliki nesporazum'.

Bivša prva tenisačica svijeta u parovima objavila je 2. studenoga tekst u kojem optužuje bivšeg potpredsjednika kineske vlade Zhang Gaolija da ju je prisiljavao na spolni odnos tijekom višegodišnje veze. No objava je brzo nestala, a Peng se gotovo tri tjedna nije pojavljivala u javnosti. Kada je nestala svi su bili zabrinuti...

Peng je sada u interviewu za francuski list L'Equipe zanijekala da je iznijela takve optužbe.

'Nikad nisam rekla da me je itko seksualno napao na bilo koji način', rekla je Peng, ne objašnjavajući detalje.

Podsjetimo, u njenoj izbrisanoj objavi na kineskoj verziji Twittera Weibou, Peng je napisala:

'Zašto ste me odveli u svoju kuću i prisilili na odnos s vama?', ako je također opisala odnos sa Zhangom kao vezu koja se prekidala pa nastavljala i koja je bila sporazumna.

Dodala je da je sama obrisala objavu i tako demantirala tvrdnje da su objavu brzo povukli online cenzori u Kini.

'To sam htjela', odgovorila je na pitanje novinara o razlozima brisanja objave. 'Došlo je do velikog nesporazuma u vanjskom svijetu oko ove objave', dodala je. Peng nije bila aktivna na Weibou od trenutka kada je objava izbrisana.

'Ne želim više medijske pompe oko toga', rekla je za L'Equipe.

Zbog te njene objave WTA je suspendirao turnire u Kini.

Interview je vođen na kineskom jeziku. a odgovore je na engleski prevodio dužnosnik Kineskog olimpijskog odbora kao i prevodilac u Parizu, navodi L'Equipe. Pitanja su dana unaprijed, a L'Equipe je pristao objaviti odgovore Peng bez komentara. U svakom slučaju nakon ovog intervjua mnogima ništa nje jasno, a s druge strane je logično da je došlo do dogovora s vodećim ljudima Kine jer je ipak bila u pitanju optužba za seksualni napad.

Peng, koja je za vrijeme interviewa bila odjevena u crvenu trenirku s natpisom Kina, kazala je kako nije bila svjesna zabrinutosti koju je za njeno stanje izražavala međunarodna zajednica kao ni toga da su neki tenisači, poput Serene Williams i Naomi Osake, koristili na društvenim mrežama hashtag #WhereIsPengShuai te da nije gledala strane medije niti je čitala išta na engleskom.

Osim toga, rekla je da se na marginama Olimpijskih igara u Pekingu sastala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom.