sp u rukometu 2021.

'Kauboji' protiv Bahreina započinju drugi krug SP-a, a Lino Červar i Manuel Štrlek uoči ove važne utakmice upozoravaju: Ne smijemo se zavaravati...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 21.01.2021 09:29
  • Objavljeno 21.01.2021 u 09:29
Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija nastavlja natjecanje na 27. Svjetskom prvenstvu u Egiptu prvom utakmicom drugog kruga. Novu skupinu uz Hrvatsku, Katar i Japan, čine još Danska, Argentina i Bahrein. A baš je Bahrein večeras od 18 sati prvi protivnik 'kaubojima'

Bahreinu je ovo četvrti nastup na Svjetskim prvenstvima. Prvi put među svjetskom elitom pojavili su se u Švedskoj 2011. godine kad su osvojili 23. mjesto. Svjetsku smotru u Kataru 2015. godine su propustili premda su izborili nastup zbog loših odnosa s tom zemljom.

Dvije godine kasnije ponovno su bili 23., a najbolji plasman za sada im je onaj iz Njemačke i Danske 2019. godine kad su osvojili 20. mjesto. Tu su i ostvarili prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima i to protiv Japana. Na tom SP-u je Bahrein igrao s Hrvatskom u skupini i izgubio 32:20. Uz to, naša reprezentacija igrala je protiv Bahreina još samo jedan put, bilo je to na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine u danskom Herningu. Hrvatska je slavila 33:22.

Prisjetio se tih susreta i Manuel Štrlek...

'Vidjeli smo na prvenstvu da su utakmice u egalu, ne smijemo se zavaravati, pogotovo što je Bahrein izbacio Katar s Olimpijade, sigurno da igraju kvalitetan rukomet. Sjećam se utakmice što smo igrali u Danskoj na kvalifikacijama za Rio, ušli smo malo nervozno u utakmicu pa smo imali malo problema tako da su dobra ekipa, ali sam siguran da ćemo se dobro pripremiti, da ćemo biti skoncentrirani i da nećemo dozvoliti neko iznenađenje', kaže Štrlek i zaključuje:

VIDEO: Hrvatski rukometni savez

'Drago mi je da nisu samo u prvom planu Europljani, znači da ima i s ostalih kontinenata reprezentacija koje su se pokazale u jako dobrom svjetlu i mislim da je to jako dobro za rukomet.'

S azijskih prvenstava Bahrein ima pet medalja. Četiri srebra (2010.,2014.,2016.,2018.) i jednu broncu 1995. godine. Ipak najveći uspjeh im je vjerojatno prolazak na Olimpijske igre u Tokio ove godine. Naime, na kvalifikacijama koje su održane u Dohi sredinom listopada prošle godine u polufinalu su pobijedili domaćina Katar 28:26, a u finalu Koreju 34:29 i tako po prvi put osigurali nastup na tom natjecanju. I slavili su ga, kao da su postali svjetski prvaci.

  • +21
Hrvatska - Katar; SP u rukometu 2021.; 19.1.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Riječ je o dosta iskusnoj ekipi koja je dugo na okupu. Čak sedam igrača ima više od 150 nastupa za reprezentaciju. Rekorder je 33-godišnji srednji vanjski Husain Al-Sayyad koji ima vjerovali ili ne 450 nastupa i 950 postignutih pogodaka za reprezentaciju. Golman Mohamad Abdulhasan ima 250 utakmica u nogama, desni vanjski Mohamed Ahmed 180…

Taktički i tehnički jako su napredovali, što i nije čudo jer ih već nekoliko godina vode europski stručnjaci. Trenutačno im je na klupi Islanđanin Johan Halidor Sigfusson, koji je uskočio u tu ulogu prošli mjesec nakon odlaska Nijemca Michaela Rotha. U Tokiju bi Bahrein trebao voditi Aron Kristiansson koji je s tom ekipom i izborio nastup na Olimpijskim igrama.

Inače Bahrein je na ovom SP-u u Egiptu prvo očekivano i uvjerljivo izgubio od Danske 34:20, a potom i od Argentine 24:21 iako je u tom susretu imao priliku 'okrenuti' rezultat na svoju stranu.

U posljednjem kolu Bahrein je 34:27 pobijedio debitante na ovom SP-u, Kongo i zahvaljujući tome je prošao u drugi krug.

Statistika Bahreina i nije bajna na ovom SP-u, zabili su 75 golova iz 128 udaraca, što je učinkovitost od 59 posto. Golmani su im na 26 obrana, što je nešto više od 23 posto.

  • +10
Hrvatska - Angola, rukomet, SP u rukometu, 17.1.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Prvi strijelac je Husain Al – Sayyad s 12 golova u tri nastupa. S visinom imaju problema. Niti jedan igrač nije viši od 190 centimetara. Ali su zato jako brzi, ponekad malo previše zaigrani, jer žude za atrakcijom po cijenu.

Evo što o današnjoj utakmici kaže hrvatski izbornik Lino Červar...

'Čekat će nas jedna isto zahtjevna utakmica. Oni su vrlo nezgodna reprezentacija, to su pokazali kad su u Kataru eliminirali Katar za Olimpijske igre, a vidjeli ste kakva je bila naša borba s Katarom. To je jedna ekipa koja je individualno jako dobra. Vanjska trojka je iznimno dobra 1 na 1, i tu možemo imati velikih problema ako ne budemo imali jednu gustu, čvrstu zonu. Znaju držati loptu, nisu rasipnici, vrlo su lukavi tako da, nipošto ih ne smijemo podcijeniti', analizira Červar i upozorava:

VIDEO: Hrvatski rukometni savez

'Bit će teška utakmica. Moramo se spremiti za to. To je sada nakon puta, nakon svega, sad se moramo reorganizirati, nekako se spremiti za to, resetirati se na određeni način. Imaju tri beka, vrlo interesantna, različitog tipa ali iste igre, i u leđa nam guraju stalno, tranziciju prema naprijed imaju jako dobru. Golman zna jako dobro, obranu igraju dvije, isto kao mi 6-0, ali igraju 5-1. Doduše nju manje, inače im je osnovna zona 6-0. Ako mislimo da će sutra biti lako, to bi bio autogol kao protiv Japana.'

Kako god bilo, opreza nikad dovoljno, naučili su 'kauboji' lekciju na samom startu protiv Japana i nadamo se kako novih šokova neće biti. S pravim pristupom Bahrein ne bi trebao predstavljati nikakvu opasnost za Hrvatsku. Dapače, bit će to prilika da Červar odmori dio udarnih naših snaga, prije svih kapetana Domagoja Duvnjaka.