OPASNA SITUACIJA

Kasparovu prijeti pet godina zatvora

18.08.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Šahovski velemajstor tvrdi da je uhićen bez razloga u trenutku kad je davao intervju jednoj televiziji. Opovrgnuo je i da je ugrizao policajaca za čiju je ranu na prstu, smatra, odgovoran policijski pas

Bivšem svjetskom šahovskom prvaku Gariju Kasparovu prijeti do pet godina zatvorske kazne jer je navodno ugrizao policajca za prst tijekom jučerašnjeg uhićenja ispred zgrade suda u Moskvi.

Kasparov je uhićen jer je prosvjedovao protiv osude triju mladih pjevačica skupine Pussy Riot. Djevojke su dobile po dvije godine zatvorske kazne zbog širenja vjerske mržnje. Osuđene su jer su u pravoslavnoj katedrali u Moskvi pjevale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Među prosvjednicima je ispred suda bio i Kasparov, dugogodišnji žestoki Putinov politički suparnik. Šahovski velemajstor tvrdi da je uhićen bez razloga u trenutku kad je davao intervju jednoj televiziji. Opovrgnuo je i da je ugrizao policajaca za čiju je ranu na prstu, smatra, odgovoran policijski pas. Iz policije su, međutim, poručili da su spremni testirati tragove ugriza s Kasparovljevim otiskom zubi. Ni u jednom trenutku, doduše, nisu objasnili zašto su u petak navečer uhitili više od 50 osoba.

U svakom slučaju, šahovski je velikan u subotu pušten pritvora, ali već se u ponedjeljak mora pojaviti na ispitivanju.

'Nikoga nisam ugrizao. Možete li zamisliti što to znači? Pa, imao bih krvi po licu da sam nekoga ugrizao. Sjećam se da sam primio snažan udarac u međunožje, potom su me pokušali ugurati u vozilo i počeli me tući. Htjeli su mi slomiti nogu', opisao je Kasparov svoju verziju događaja.