sp, riga

Kanađani su bili hokejaška velesila, a na ovom SP-u još su bez pobjede; pomlađena Slovačka iznenadila Rusiju

24.05.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Hokejaši Njemačke svladali su Kanadu 3:1 u utakmici 3. kola skupine B na Svjetskom prvenstvu u Rigi te tako i nakon trećeg nastupa ostavili Kanađane bez ijednog boda, dok je Češka došla do prvih bodova u skupini A svladavši u produžetku Bjelorusiju 3:2.

Nijemci su u 11. minuti poveli pogotkom Stefana Loibla, a samo 36 sekundi poslije Matthias Plachta je pogodio za 2:0. Nick Paul je u 19. minuti smanjio zaostatak Kanađana. Posljednji pogodak postigao je Korbinian Holzer dvije minute prije kraja, kad su Kanađani povukli vratara s leda.

U poslijepodnevnom dijelu programa u skupini B Latvija je svladala Italiju 3:0. Karsums (33) je donio vodstvo Latvijcima, a preostala dva pogotka domaći hokejaši su postigli kad su Talijani povukli vratara u završnici utakmice. Strijelci su bili Darzinš (59) i još jednom Karsums (60).

Njemačka je s devet bodova na vrhu ljestvice. Latvija je sa sedam bodova druga, a po četiri boda imaju Finska i Kazahstan. Slijede SAD i Norveška sa po tri boda, a bez bodova su Kanada i Italija.

Česima je prva dva boda osigurao Dominik Kubalik pogotkom nakon 1:23 minute igre u produžetku. U osnovnih 60 minuta rezultat je bio 2:2. Povela je Bjelorusija u 26. minuti preko Jegora Šarangoviča. Češka je uzvratila golovima Jana Kovara (30) i Filipa Zadine (34). Vladislav Jerjomenko je odveo utakmicu u produžetak golom u 52. minuti.

U prvoj utakmici programa u skupini A pomlađena slovačka reprezentacija iznenadila je favoriziranu Rusiju i svladala je 3:1. Kelemen je u 30. minuti doveo Slovake u vodstvo, Barabanov je u 32. minuti iskoristio brojčanu prednost na ledu. Pobjedu Slovačkoj donio je Gernat u 54. minuti pogotkom s igračem više. Pobjedu je u 59. minuti potvrdio Daloga pogodivši nebranjenu mrežu.

Slovačka je s maksimalnih devet bodova preuzela vodeću poziciju na ljestvici skupine A. Po šest bodova imaju Rusija i Švicarska, a po četvrta je Bjelorusija sa četiri boda. Danska ima tri boda, Češka dva, a bez bodova su Švedska i Velika Britanija.

U utorak će biti dovrešno treće kolo u obje skupine. U skupini A će igrati Velika Britanija - Danska (15.15 sati) i Švicarska - Švedska (19.15), a u skupini B će se sastati SAD - Kazahstan (15.15) i Finska - Norveška (19.15).