POVIJESNA POBJEDA

Kako navijači kažu - Montpellier slavio na Velodromeu

11.04.2012 u 21:12

Bionic
Reading

Važnu pobjedu na putu k povijesnom prvom naslovu francuskog nogometnog prvaka načinio je Montpellier u Marseilleu gdje su istoimenog domaćina svladali 3-1 u odgođenoj utakmici 30. kola

Zbog nastupa Marseillea u četvrtfinalu Lige prvaka Francuski je nogometni savez pristao otkazati njihovu domaću utakmicu protiv Montpelliera, pa je susret odigran u srijedu na Velodromu, a konkretniju igru gosti su okrunili i prvom povijesnom pobjedom kod Marseillea, i to baš kako su domaći navijači željeli.

Naime, sama utakmica je imala zanimljiv uvod jer su se u ponedjeljak oglasili najžešći navijači Marseillea koji su od svoje momčadi zatražili da izgube od Montpelliera i tako spriječe da omraženi PSG osvoji naslov prvaka.

Loš početak domaćina obilježilo je igranje rukom Traorea nakon ubačaja Estrade s lijeve strane, a sudac je pokazao na bijelu točku. Svojim devetim golom sezone Belhanda je doveo goste do prednosti. No, nakon vodećeg pogotka Marseille je uspostavio kontrolu i započeo s napadima, a jedan takav donio im je i poravnanje. Nakon slobodnog udarca s lijeve strane loptu upućenu od Brandaa potpuno je sam na petercu gostiju dočekao Mbia, te ju u padu glavom sproveo u mrežu. Bila je to velika pogreška obrane Montpelliera koji je i dalje bio u podređenom položaju, a uglavnom su prijetili iz kontranapada.



Rezultatom 1-1 otišlo se na odmor, a već nakon pet minuta nastavka jednu dobru kontru gosti su pretvorili u novo vodstvo. Cheyrou je izgubio loptu duboko u polovici Montpelliera, preuzeo ju je Camara, pretrčao s njom više od pola igrališta, a potom odlično u srcu domaćeg šesnatesterca pronašao prvog strijelca lige Oliviera Girouda koji je iz trka loptu ubacio u mrežu za svoj 19. pogodak u Le Championnatu ove sezone.

Samo četiri minute kasnije momčad Didiera Deschampsa bila je na korak do poravnanja, no udarac Gignaca na crti je zaustavio netko od braniča gostiju.

Odličnu partiju ofenzivni dvojac Montpelliera okončao je u 70. minuti kada je Giroud uposlio Belhandu koji je primivši je na prsa s nekih 15 metara poluvolejem loptu zakucao u gornji lijevi kut nemoćnog Mandande na vratima Marseillea. Ovo je bio njegov jubilarni deseti zgoditak u nacionalnom prvenstvu.

Raspad sustava u Marseilleu koji je uvjerljivo najlošija momčad u ovoj kalendarskoj godini u Francuskoj, potvrdio je i incident kada je iz igre izlazi Gignac. Odbio je pruženu ruku trenera Deschampsa i odgurnuo ga.

Ovom pobjedom Montpellier je ponovo na tri boda prednosti od jedinog preostalog pretendenta na naslov PSG-a, a do kraja je ostalo još sedam utakmica.

Francuska 1. liga, 30. kolo
Marseille 1 3 Montpellier
Strijelci
0:1 Y. Belhanda (11m, 7') 1:1 S. M�Bia (33')
1:2 O. Giroud (49') 1:3 Y. Belhanda (70')
Sastavi
S. Mandanda
N. Nkoulou
S. Mbia
D. Traore
R. Fanni
A. Diarra (61' M. Amalfitano)
B. Cheyrou
C. Kaboré
C. N'Kiasala
A. Gignac (61' M. Valbuena)
Brandao (75' A. Ayew)
G. Jourdren
V. Hilton
M. Yangambiwa
H. Bedimo Nsame
G. Bocaly
M. Estrada
J. Saihi (62' B. Valette)
J. Utaka
S. Camara (85' J. Marveaux)
O. Giroud
Y. Belhanda (88' R. Cabella)
Žuti kartoni
D. Traore 6'
A. Diarra 28'
A. Ayew 77'
J. Saihi 49'