GUTTMANNOVIH 100

Kako je Mađar bacio kletvu na Benficu; crni niz još traje!

14.05.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Benfica je svoj posljednji europski trofej osvojila još davne 1962. godine, kada je u Amsterdamu sa 5:3 pobijedila Real u finalu Europskog kupa

Naravno, i dok bi mnogi klubovi i tim uspjesima bili sretni i zadovoljni, u Benfici se s pravom pitaju je li uistinu izjava mađarskog trenera, koji je zbog neisplaćenog bonusa za osvajanje dva europska trofeja otišao iz kluba, a riječ je o legendarnom treneru Beli Guttmannu, koji je tada rekao:

'Sljedećih 100 godina Benfica neće osvojiti europski trofej!'

Zasad to njegovo 'prokletstvo' očito pali, jer Benfica je potom igrala još sedam europskih finala, 1963., 1965., 1968., 1983., 1988., 1990. i 2013. godine, od čega su pet u finalima Kupa odnosno Lige prvaka te dva u Kupu UEFA odnosno Europskoj ligi. Pune 52 godine Benfica čeka na europski trofej.

'Dobio sam otkaz iako nisam ni kriminalac, ni homoseksualac.'

Bela Guttmann

Mađarski je trener bio kontroverzna osoba, koja je, poput sličnih 'umjetnika' volio biti top-tema, to jest u centru pažnje, a ono što je još zanimljivije da u istom klubu nije proveo dulje od dvije sezone. I tako je u razdoblju svog trenerskog opusa, od 1945. do 1967. promijenio čak 18 klubova. Doduše, uz Benficu ga veže i još jedan detalj - samo je u njoj boravio tri godine.

Trenirao je Guttmann brojne nogometaše, pa i najveće poput Eusebija i Puškaša, a u hrpi njegovih incidentnih situacija, mnogi koji pišu o njegovu životu najčešće izvlače ovu izjavu. A ona datira iz 1955., kada je dobio otkaz u Milanu iako je Milan bio vodeći klub na prvenstvenoj ljestvici te je igrao najljepši nogometa na svijetu.

'Dobio sam otkaz iako nisam ni kriminalac, ni homoseksualac', riječi su kojima se Guttmann pozdravio s 'crveno-crnima'.

Guttmann je preminuo 28. kolovoza 1981. u Beču, dakle prije nešto manje od 33 godine, ali njegovo 'prokletstvo' i dalje živi. Prema tome, igrači Jorgea Jesusa neće se morati boriti samo protiv Rakitića i ostatka Sevilline momčadi, nego i protiv uroka. I pitanje je hoće li im pomoći i sve molitve, a koje s Guttmannova groba slao i nedavno preminuli Eusebio