SLUČAJ RASIZAM U BRUXELLESU

Kako je Drago Ćosić 'okrznuo' golobradog Radoševića

12.09.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Uoči početka kvalifikacijske utakmice između Belgije i Hrvatske komentator HTV-a Drago Ćosić bez dlake na jeziku govorio je o debitantu Josipu Radoševiću

Nakon što je i službeno objavljeno kako će 18-godišnji veznjak Hajduka Radošević započeti utakmicu protiv Belgije, mnogi su s čuđenjem i nevjericom komentirali 'hazarderski' potez izbornika Igora Štimca.

Gost u studiju HTV-a Goran Vlaović nije se mogao načuditi 'tom hazarderskom potezu Štimca na tako važnoj utakmici', a komentator Drago Ćosić otišao je i korak dalje, pa se tako – uz naglasak kako je riječ o neiskusnom igraču koji iza sebe ima kratko iskustvo igranja u MAXtv Prvoj ligi – spomenuo i nedavni problem s rasističkim porukama na vlastitom profilu na jednoj društvenoj mreži.

'Prije nekoliko dana o Radoševiću se pisalo zbog njegovih rasističkih poruka, a sada je u prvom sastavu Hrvatske. U nekim drugim zemljama vjerojatno bi bio kažnjen za tako nešto, no u Hrvatskoj se drukije gleda na to', kazao je između ostalog Ćosić u uvodu utakmice.

Je li Ćosić znao da je sporna poruka Radoševića stara više od dvije godine kada je mladi veznjak imao nešto više od 15 godina?

Neki će reći kako u ovom trenutku to nije važno, a neki da je cijela priča oko Radoševića i rasizma planirano puštena u javnost kako bi 'mali bio obilježen' u trenutku kada je postalo jasno kako će debitirati u dresu A reprezentacije te tako postati najmlađi u povijest koji je navukao dres najjače momčadi.

U nedjelju, nakon što je incident procurio u medije, Radošević je podsjećamo u priopćenju poslanom iz HNS-a ocijenio incident kao 'mladenačku nespretnost' te naglasio da nije rasist i da nikoga nije želio uvrijediti.

Cijeli dopis Radoševića možete pročitati OVDJE, no na njegovu žalost, još dugo vremena pratit će ga etiketa rasista.

Tako su čak u drugi plan pale i kritike na račun Štimca što je tako mladog igrača bacio u vatru:

'Radošević je opravdao očekivanja, blistao je u prvom poluvremenu. Žao mi je što nije blokirao udarac kod gola Belgijanaca. Pokazali smo kako u Hrvatskoj ima mladosti. Što se tiče onih koji traže dlaku u plastu sijena, s njima neću polemizirati', kazao je Štimac koji se spornim rasističkih porukama Radoševića dosad nije oglašavao.

Kako god bilo, činjenica je kako se oko igrača koji iza sebe ima tek 18 nastupa u dresu Hajduka, zatim 16 nastupa za U-17 reprezentaciju i jedan za A reprezentaciju pisalo puno više nego je prije nekoliko tjedana mogao sanjati.