ČUDNA VREMENA

Kakav je to praznik nogometa? Na ulicama deset tisuća policajaca kako ne bi nastao kaos

23.05.2023 u 06:15

Bionic
Reading

Prag je domaćin finala Konferencijske nogometne lige između West Hama i Fiorentine (7. lipnja), a češka metropola bit će taj dan pod policijskom opsadom zbog straha od huliganskih nereda

Eden Arena je kapaciteta oko 20 tisuća gledatelja, a svaki klub dobio je 4890 službenih ulaznica što je premalo da bi se zadovoljila potražnja posebno kod navijača premijerligaša pa ne čudi što su cijene na crnom tržištu skočile na gotovo 9000 funti.

Procjenjuje se da će u Prag doći i do 25 tisuća navijača bez ulaznice koji će zasigurno biti oduševljeni malom cijenom piva pa bi to moglo dovesti do pretjerane konzumacije alkohola, a time je i veća mogućnost nasilja među navijačima.

Zbog toga je Prag na nogama i procjenjuje se da će domaćin dovesti čak 10 tisuća policajaca koji će brinuti za sigurnost. UEFA je sazvala hitan sastanak u gradu domaćinu za petak na kojem će sudjelovati Vijeće načelnika britanske nacionalne policije, Scotland Yard, talijanska i praška policija.

'Nemamo potvrdu, ali vjerujemo da će biti problema oko tučnjave između suparničkih navijača i uvjereni smo da to možemo svesti na minimum. Neće biti zastoja u prodaji piva, nećemo to raditi. Znamo da će se ljudi napiti i biti nasilni, ali spremni smo', rekao je izvor iz češke policije.

Dodao je da će sigurnosni prsten biti oko stadiona i da će navijačima bez ulaznica biti zabranjen ulazak u policijsku zonu nogometne arene koja je dom Slavije iz Praga.

Navijači jedne i druge momčadi bit će raspoređeni u dvije posebne zone, a između njih bit će tisuće naoružanih policajaca.

Inače, najveće utakmice trebale bi biti praznik nogometa pa žalosti što se u današnje vrijeme takvi događaji ne mogu organizirati bez velikih mjera osiguranja.