NAJEMOTIVNIJI TRENUTAK LAUREUSA

Kad su se one popele na pozornicu cijela dvorana digla se na noge, a neki nisu mogli zaustaviti suze

19.02.2019 u 08:30

Bionic
Reading

U Monte Carlu je u ponedjeljak održana dodjela Laureus za najbolje sportaše u prethodnoj godini, a dvije djevojke dobile su najveće ovacije prisutnih, riječ je o Slovakinji Henrieti Farkašovoj i njezinoj partnerici Nataliji Šubrtovoj

Slovačka skijašica zasluženo je dobila Laureus u konkurenciji sportaša s hendikepom, jer je na Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu osvojila čak pet medalja, od toga četiri zlatne u spustu, super G-ju, superkombinaciji i veleslalomu te srebro u slalomu. Čudesan pothvat, a 23-godišnja Farkašova ukupno je u karijeri stigla do 12 olimpijskih medalja (devet zlata).

Slovakinja se natječe u konkurenciji slabovidnih osoba, ne vidi dalje od dva-tri metra, i taj pogled joj je zamagljen, a na utrkama ovisi o svojoj partnerici koja skija ispred nje i s kojom je povezana konopcem. Tu važnu ulogu ima Natalia Šubrtova.

Farkašova na maloj razdaljini zamagljenog vida prati njezine pokrete i glas, a između njih mora vladati veliko povjerenje i koordinacija kako ne bi došlo do nesreće posebno u brzim disciplinama gdje se juri i preko 100 km/h. Velika pogreška bila bi kobna.

  • +8
Sportska nagrada Laureus 2019. Izvor: Pixsell / Autor: ALEXANDER SCHEUBER/DPA/PIXSELL

Prepoznali su to i uzvanici u Monte Carlu koji su se spontano digli na noge u dvorani te ovacijama i velikim pljeskom, pozdravili obje djevojke, a neki nisu mogli sakriti suze.

'Velika je čast i privilegija biti ovdje pogotovo što dolazimo iz zemlje gdje je ovaj sport više hobi, jer imamo poslove i ovime se bavimo u slobodno vrijeme. Zahvaljujemo obitelji, trenerima, prijateljima i Akademiji za ovaj trenutak. Ovo je ostvarenje snova', izjavile su djevojke.