PRIZNANJA dražen petrović

Judašica Ana Viktoria Puljiz i plivač Franko Grgić dobili godišnje nagrade za darovite mlade sportaše

10.09.2019 u 13:26

Bionic
Reading

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru 'Dražen Petrović' u utorak su, trinaestu godinu zaredom, uručene nagrade 'Dražen Petrović' darovitim mladim sportašima, a ove godine su ih dobili judašica Ana Viktoria Puljiz i plivač Franko Grgić koji je ujedno i proglašen najvećom nadom hrvatskoga sporta.

Nagrada nosi ime Dražen Petrović u spomen na jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.), a dodijeljene su na 29. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Odbor za dodjelu Nagrade 'Dražen Petrović', kojim je predsjedavao veslački olimpijac i dopredsjednik HOO-a Damir Martin, odlučio je da najviše godišnje državno sportsko priznanje za mlade sportaše u 2019. godini dobije judašica Ana Viktoria Puljiz, koja je na juniorskom prvenstvu Europe u Bugarskoj u kategoriji do 44 kg osvojila srebrnu, dok je Europskom festivalu mladih (EYOF) u Bakuu u kategoriji do 48 kg osvojila zlatnu medalju, te plivač Franko Grgić koji je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti osvojio zlatna odličja na 800 i 1500 metara slobodno s tim što je na 1500 m postavio i novi svjetski rekord. Dodajmo kako je ujedno ostvario i olimpijsku normu te će nastuputi na OI u Tokiju 2020. godine.

'Kada mi je mater javila da sam dobio nagradu koja nosi ime po Draženu Petroviću nisam mogao vjerovati. To je stvarno nešto veliko! Hvala svima koji su vjerovali u mene, od roditelja do trenera i mog kluba Jadrana', kazao je Splićanin Grgić.

Najuspješnija ženska ekipa je juniorska reprezentacija rukometa na pijesku koja je na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu osvojila drugo mjesto, a nastupila je u sastavu: Mia Bošnjak, Ana Malec, Petra Lovrenčević, Saša Sladić, Mia Tupek, Rea Banić, Nika Vojnović , Anja Vida Lukšić i Vanja Perenčević.

  • +9
Dodijeljene nagrade Dražen Petrović najboljim mladim sportašima Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Najuspješnija muška momčad je rukometna kadetska reprezentacija Hrvatske koja je na EYOF-u u Bakuu osvojila zlatnu medalju, a boje reprezentacije branili su: Matija Car, Ivan Barbić, Mislav Trninić, Mislav Obradović, Rok Malin , David Štrković, Jakov Neralić, Adam Šalić, Matej Mandić, Marin Lisac, Matej Svržnjak, Dominik Kuzmanović, Fabijan Grubišić, Zlatko Raužan i Mario Zakić.

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada su veslači splitskog Gusara Ivan Vuković i Karlo Borković koji su na Svjetskom prvenstvu u Tokiju u dvojcu bez kormilara osvojili četvrto mjesto. Umjesto njih, jer su trenutačno na maturalnom putovanju, nagradu je primio njihov trener.

Tenisačica Antonia Ružić dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta jer je na završnom Masters turniru igračica do 16 godina osvojila prvo mjesto koje je zauzela i na završnoj rang listi tenisačica do 16 godina u 2018. godini, dok je u muškoj konkurenciji ta titula pripala dvostrukom osvajaču zlatnih medalja svjetskom juniorskom prvenstvu i svjetskom rekorderu na 1500 m slobodno splitskom plivaču Franku Grgiću koji je već ispunio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.