OKRUGLI STOL U SPLITU

Jovanović: Očistit ćemo sport od nesportskih parazita

  • Autor: VLM
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 22:07
  • Objavljeno 05.03.2012 u 21:31
Zdravko Mamić i Petar Skansi

Zdravko Mamić i Petar Skansi

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNS

Dolazak Željka Jovanovića u Split, na tribinu Splitskog kluba olimpijaca ‘Politika u sportu’, izazvao je veliki interes. Okupio se gotovo cijeli sportski Split, nedostajalo je mjesta u dvorani Hrvatske gospodarske komore

Jovanović, kao prvi ministar nove Vlade koji je došao u Split na jednu tribinu, dočekan je velikim pljeskom. Riječi dobrodošlice izrekli su Željko Jerkov i Renco Posinković, slavni splitski sportaši, a sudionici tribine, uz Jovanovića, bili su doministar Petar Skansi, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković te županijski pročelnik Zdravko Omrčen. Odmah po dolasku upoznao se s aktualnim sportskim splitskim trenutkom.

'Ovaj skup po brojnosti se mogao održati u Spaladium areni, ali tamo nema struje', rekao je Jerkov

A Jovanović je pojasnio zašto se odlučio na dolazak u Split.

'Nije slučajno što smo došli u Split. Broj sportaša koje je Split dao Hrvatskoj zaslužuje da krenemo baš odavde. Politika i sport uvijek su bili povezani. Politika Vlade prema sportu kreirana je prema prijedlozima kluba olimpijaca. Skansi, Barać, Rudić, Načinović, Primorac, Ančić, Ljubičić, Naglić, to je bila jezgra koja mi je pomogla da shvatim da je sport zapostavljen, s njima sam se sastao u Rijeci. A kada smo Skansi i ja došli u ministarstvo, bili smo šokirani situacijom, sportom se u ministarstvu nitko nije bavio. Zadatak sportske inspekcije bit će da prođe sve sportove, klubove, krenut ćemo po abecedi i prvi je zadatak utvrditi radi li se po Zakonu o sportu, koji će doživjeti promjene. Sport želimo očistiti od minorne skupine pojedinaca, koja jako dobro živi od sporta nauštrb pravih sportaša', kazao je Jovanović

Ministar je ponovio da je oformio radne skupine za izradu nacionalne strategije sporta te da pritom nije bitna stranačka pripadnost jer je na čelu Nacionalnog vijeća za sport Danira Nakić, koja je iz HDZ-a.

'Nacionalnu strategiju provodit će Nacionalno vijeće za sport', kazao je Jovanović. U javnosti ga se najčešće vidi kao velikog protivnika Vlatka Markovića i društva iz HNS-a, ponekad izgleda kao da se bavi samo nogometom.

'Neki koji me ne vole kažu da se ponašam kao ministar nogometa na rubu znanosti. Ponekad moji istupi izgledaju kao da se bavim samo nogometom, čak premijer Milanović dobiva pisma građana koji žele da kaže onom svom ministru da više pažnje posveti školi, a ne nogometu. Uvjeren sam baš zbog burnih reakcija da sam na dobrom putu, veliki sam optimist. Što je više pritisaka, gnjevnih reakcija, sve sam uvjereniji da sam na dobrom putu', rekao je Jovanović

Kvalitetna rasprava teško se razvijala, većina govornika htjela se ulagivati ministru, a gotovo svi su napominjali kako ih smeta što klubovi u Zagrebu nemaju problema oko sponzoriranja. Jovanović je sve pristojno saslušao. Čuo je ministar razne sugestije, zanimljiva je bila jedna konstatacija upućena Skansiju kada ga je govornik podsjetio na dane u košarkaškom klubu i putovanje u Zürich.

'Novac iz državnih tvrtki više se neće dijeliti prema tome tko je kome bliži, već će glavni biti kriteriji. Apsurdna je priča, primjerice, da Zagreb dobiva novce, a Cedevita ne', kazao je Jovanović.

Skansi je govorio o košarkaškom i nogometnom savezu, koje je netko nazvao privatnima.

'Nije riječ o privatnim savezima, nego o nekvalitetno vođenim savezima. Košarkaški savez financijski funkcionira zadovoljavajuće, treba odati priznanje što je uspio opstati u ovoj situaciji. S druge strane košarka nas već godinama razočarava, odgovornost je na vodstvu saveza. Što se tiče nogometa, ministar je u posljednje vrijeme postao jedna od popularnijih osoba jer ukazuje na problematiku. Imali smo sastanak na kojem im je jasno rečeno da se očekuje akcijski plan, klubovi su na rubu padanja u stečaj. S njihove strane bila je kamilica, a mi smo im rekli, ako mislite da je to - to, odstupite. Roleta je pala, komunikacija između HNS-a i ministarstva na nivou je poruka preko novina. Ministarstvo nema ingerenciju smjenjivanja, nego poziva na odgovornost – rekao je Skansi. A Jovanović je dodao:

'Nismo Skansi i ja pozvali HNS da nam se ispovijeda, oni su tražili sastanak s nama. Rekli smo im da su prema članku 12. odgovorni za stanje i da se prema svome statutu moraju javiti Skupštini s akcijskim planom. Mandate ne daju Jovanoviću i Skansiju, nego svojoj Skupštini. Nećemo mi birati izbornika, ni predsjednika HNS-a. Nema u ovom slučaju nikakvog pritiska politike. U ovom trenutku po Zakonu o sportu neki ljudi ne bi mogli biti ni u nogometnom, ni u košarkaškom savezu. I dok nema sportske inspekcije, oni će mirno sjediti tamo, ali to mogu do 30. lipnja, nakon toga više neće moći', kaže Jovanović.

Zadovoljan je Jovanović bio splitskim posjetom. Još je odlučniji da ide dalje.

'Provodit ćemo rezove, odlučni smo, želimo da najbolji budu vrednovani', rekao je Jovanović.
'Nikada nisam spomenuo Dinamo, govorio sam o nekim ljudima koji su u upravi Dinama i HNS-a. A njihovo sudjelovanje u radu tih institucija nije u skladu sa Zakonom. Nitko tko je u rodbinskim vezama s nekim tko ima menadžersku agenciju ne može raditi u upravama klubova ili saveza i to će se promijeniti dolaskom sportske inspekcije', kaže Jovanović.

Bilo je aluzija na Zdravka Mamića

'Nema potrebe govoriti o imenima. Svi znamo tko u hrvatskoj kreira nogometnu strategiju i pritom krši zakon', rekao je Jovanović.

Ministar Željko Jovanović za boravka u Splitu govorio je i o uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne škole.

'Zdravstveni odgoj u škole bit će vjerojatno uveden u sedmom razredu, postoji mogućnost da bude jedan predmet, ali da bude i modularna nastava, zajedno s građanskim odgojem. Cilj je da djeca steknu znanja o prevenciji debljine, srčanih bolesti, ovisnosti... Ali, i o svemu što je potrebno za usvajanje znanja o seksualnom odgoju, prevenciji spolnih bolesti, prevenciji ranih trudnoća, sve to će se učiti kroz zdravstveni odgoj i doprinijet će da imamo zdraviju djecu. Saslušat ćemo mišljenje svih Udruga, dati im naš materijal na raspravu, ali program će donijeti agencija za odgoj i obrazovanje, a ja kao ministar donijet ću konačnu odluku', rekao je Jovanović.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!