NEŠTO NE ŠTIMA

Još jedna pljuska francuskom klupskom nogometu!

31.12.2015 u 19:07

Bionic
Reading

Odlazak Ludovica Butella, jednog od najboljih igrača trećeplasiranog Angersa usred sezone u belgijski Brugge uzbunila je francusku javnost. Je li Le Championnat i dalje jedna od 'liga petica'?

U prvom dijelu sezone Angers je definitivno bio najugodnije iznenađenje u Francuskoj, završivši na trećem mjestu koje vodi u Ligu prvaka. No, teško da će na njemu i ostati, s obzirom da se usred sezone odlučio odreći usluga jednog od svojih najboljih igrača. Golman Ludovic Butelle prešao je u Club Brugge, što je uznemirilo francuske sportske medije. Je li moguće da je čovjek koji je odigrao svih 19 utakmica u dresu jednog od najuspješnijih klubova olako zamijenio francusku za belgijsku ligu?

Dnevnik L'Equipe u svojoj analizi naglašava kako Butelle nije prvi koji je to napravio, a Belgija polako, ali sigurno stiže Francuze. Reprezentacija im je već i iznad 'galskih pijetlova', a u grupnoj fazi Lige prvaka Gent je prošao dalje u istoj skupini u kojoj je Lyon ispao. Jednako se loše proveo i Monaco u grupi Europske lige s Anderlechtom.

Jasno je da u francuskoj ligi puno toga ne štima, jer PSG ima čak 19 bodova prednosti ispred svih. Smanjenje broja klubova s 20 na 18 tamošnji nogometni analitičari vide kao mjeru koja bi mogla spasiti klupski nogomet i koncentrirati kvalitetu koja je trenutno raspršena.

Što se Belgije tiče, njezin preporod ove je sezone bio impresivan, a klubovi se trenutno doimaju i ekonomski snažni. Zvijezde PSG-a ostaju nedostižne Bruggeu, Anderlechtu i Gentu, ali ostali francuski klubovi morat će biti na oprezu. Jupiler liga i dalje nije ni blizu 'ligama petica', no tko zna što nam budućnost donosi...