S HUMANITARNOM NOTOM

Još jedna legenda hrvatskog nogometa dolazi na Pranjićevu oproštajnu utakmicu

21.03.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Na oproštajnu utakmicu Danijela Pranjića potvrđen je dolazak još jednog bivšeg legendarnog hrvatskog nogometnog reprezentativca. Ova posljednja igračka utakmica Pranjića u Orahovici na stadionu Papuka održat će se 24. lipnja u 18 sati u organizaciji Udruge 33515, suorganizaciji Grada Orahovice i Virovitičko - podravske županije. Sav prihod s ovog humanitarnog spektakla namijenjen je za pomoć u liječenju desetogodišnjeg Petra Špeha.

Niko Kranjčar u Zagrebu je bio voljen pa omražen, u Splitu gotovo ikoniziran, voljen do božanstva. Njegova izjava 'Cijeli život sam Dinamovac, ali ponosan sam što sam igrao za Hajduk' još uvijek odzvanja hrvatskim eterom i svaki pravi poznavatelj nogometa zna što ta izjava znači. Bio je pravi gentleman u kopačkama, frajer, paker, strijelac, ma jednostavno rečeno Niko Kranjčar.

Već sa 16 i pol godina prozivali su ga velikim talentom i budućnosti hrvatskog nogometa, uz nerijetko uspoređivanje s najvećim europskim igračima poput Zidanea. Prvi službeni nastup za zagrebački Dinamo zabilježio je 2001. godine sa 16 godina, a tri mjeseca prije svog 17. rođendana postigao je prvi službeni pogodak u prvenstvu. Sezona 2002./03. potvrdila je silni talent. U Dinamu je trener bio Miroslav Blažević koji mu je dao kapetansku vrpcu kluba čime je Niko sa 18 godina postao najmlađi kapetan u povijesti Dinama. Te je sezone zabilježio sjajne rezultate. S Dinamom je osvojio prvenstvo te bio proglašen najboljim igračem lige. Početkom 2005. godine zbog loših rezultata kluba Dinamov dopredsjednik Zdravko Mamić kaznio je igrače smanjenjem plaća što Kranjčar nije prihvatio tvrdivši da nisu samo igrači krivi za loše rezultate. Nakon toga stavljen je na transfer listu te je njegov odlazak bio siguran. Vuklo ga se od Milana, Valencije, Portsmoutha do Dinamo Kijeva i svih moskovskih klubova. Na kraju je završio u najvećem rivalu Dinama, splitskom Hajduku. Taj je transfer popraćen ogromnim medijskim zanimanjem te je bio najveća sportska vijest godine.

Kranjčareva karijera bila je sjajna. Nakon Dinama i Hajduka igrao je još za Portsmouth, Tottenham Hotspur, Dinamo Kijev, Queens Park Rangers, New York Cosmos i na koncu Glasgow Rangers. Naravno, ono posebno za istaknuto je to da je u najdražem dresu (od 2004. do 2013. godine) Niko sakupio 81 nastup upisavši 16 pogodaka.

'Niko Kranjčar i da samo to kažem, dovoljno sam rekao. Kada se pogleda njegov igrački put, mogu samo skinuti kapu i nakloniti se. Nosio je težak teret na leđima zbog oca Zlatka, no Niko je bio vrhunski igrač i odličan momak. Imao je taj vic u nogama, neočekivani potez, briljantu loptu. Igrao je za najveća dva kluba u Hrvatskoj, a njegov doček u Splitu niti jedan Hajdukovac nikada neće zaboraviti. Veselim se što ću Niku zagrliti u Orahovici i zahvaliti se na svemu što je učinio za mene i moju karijeru', rekao je Pranjić za portal 33515.net

Niko uvijek tih i povučen, nenametljiv, ali uvijek za mikrofon i izjavu:

'Pranja je ostavio iza sebe strašnu karijeru. Puno igrača o takvoj karijeri može samo maštati. Čestitam mu na svemu što je učinio za hrvatski nogomet, za svoj Papuk i nogomet u cjelini. Veselim se takvim događajima posebice zbog humanitarnog karaktera jer bitno je pomoći malom Petru i njegovim roditeljima. Igrat ću sa sjajnim igračima i strašno se radujem dolasku u Slavoniju. Pozivam sve da dođu i jer tako pomažu Petru, ali i odaju počast svom Pranji. Orahovica i Slavonija vidimo se',rekao je Kranjčar.

Za portal 33515.net svoj su dolazak još potvrdili: Ivan Bošnjak, Gordon Schindelfeld, Josip Šimunić, orahovački dvojac Bojan Živković i Igor Babić, Ivan Rakitić, Goran Popov, Miralem Sulejmani, Ivan Klasnić, Hrvoje Vejić, Eduardo Alves da Silva i sada Niko Kranjčar...