NOVI POTHVAT

Još dvije Hrvatice blizu osvajanja Mount Everesta

20.05.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Nakon što su hrvatske alpinistice Darija i Iris Bostjančić osvojile najviši vrh svijeta na Mount Everestu u srijedu navečer će to pokušati ostvariti i Ena Vrbek (23) i Milena Šijan (40), koje se trenutno nalaze na Južnom sedlu i pripremaju se za posljednji uspon

Zagrebačka alpinistica Ena Vrbek (23) i Splićanka Milena Šijan (40), članice Hrvatske ženske ekspedicije 'Mt.Everest 2009' i obje pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja, trenutno se nalaze na Južnom sedlu (7920 m) i pripremaju se za noćašnji (srijeda) odlazak prema vrhu Mount Everesta, ali zbog pogoršanja vremenskih prilika odluka o konačnom usponu donijet će večeras.

S njima se na 'krov svijeta' iz Baznog logora 3 trebala popeti i Riječanka Vedrana Simičević, ali se ona, ne želeći zadržavati skupinu, zbog zdravstvenih tegoba vratila u Logor 2 u kojem se nalaze dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Kod Vedrane Simičević se ne radi ni o kakvim ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama jer se ona bez problema sama spustila po užetima niz strmu Lhotse padinu.

Istovremeno u šest sati ujutro s Južnog sedla počele su silaziti Darija i Iris Bostjančić koje su jučer bile na vrhu Mount Everesta (8850 m). One zbog umora i iscrpljenosti silaze polako i oprezno jer su na nogama već 130 sati.
U rano popodne došle su u Logora 2, gdje će ostati do prekosutra kako bi se dobro odmorile i skupile snagu prije silaska u Bazni logor.

Ena Vrbek i Milena Šijan na Južno sedlo su stigle za vrlo dobrih šest sati, izvanredno se osjećaju i izuzetno su motivirane za daljnji uspon prema vrhu. Na sedlu ih je dočekao naš sirdar Lakhpa Norbu Sherpa koji je jučer bio na vrhu, ne samo s Darijom i Iris, već i svojim bratom Nawangom. Dakle, istovremeno su u istoj skupini na vrhu bile dvije sestre i dva brata, što isto nikada nije zabilježeno. No, iskusni Lakhpa se sprema napraviti izuzetan podvig koji prije njega nitko nije napravio, jer su do sada neke sherpe uspijevali po dva puta u sezoni 'osvojiti vrh svijeta', ali su se oni uvijek do sada odmarali u Logoru 2.

Međutim, Lakhpa je nakon jučerašnjeg (utorak) uspona, ostao na Južnom sedlu, gdje je dočekao naše dvije članice i noćas želi s njima ponovo na vrh Mount Everesta. On je do sada već deset puta bio na krovu svijeta i u svojoj biografiji ima još 10 uspona na vrhove preko 8.000 m. On se već 53 sati nalazi u tzv. 'zoni smrti' iznad 7500 m i trebao bi tamo ostati najmanje i sljedećih 40, a to se još nitko nije usudio učiniti.