'redsi' u negativnoj seriji

Jesu li Jürgenu Kloppu odbrojani dani na klupi Liverpoola? Od petorice kandidata za njegovog nasljednika, jedan izaziva posebnu emociju kod navijača 'redsa'

08.03.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Toliko je radosti donio Liverpoolu i njegovim navijačima, ali trenutno je Jürgen Klopp u teškoj situaciji. Njegovi 'redsi' upisali su već šesti uzastopni domaći poraz, na tablici su osmi...

Prije dvije sezone naslov engleskog prvaka pripao je Manchester Cityju, ali do njega su 'građani' došli sa samo jednim bodom više od Liverpoola. No, 'redsi' su se utješili osvajanjem Lige prvaka. A osvajanje domaćeg prvenstva prolongirali su za jednu sezonu.

S obzirom na dominaciju Kloppove momčadi, kladionice su uoči ove sezone upravo 'redse' vidjele kao prvog favorita za osvajanje prvog mjesta.

I iako su ostali bez jednog od ključnih igrača, Virgila van Dijka, Liverpool je do 16. kola bio vodeća momčad lige. No, problemi su se počeli nazirati. Prvo je Liverpool kod Newcastlea odigrao 0:0, da bi u sljedećem kolu izgubio kod Southamptona 1:0. I prepustio vrh tablice klubovima iz Manchestera.

Koliko toliko čast je spašena remijem u derbiju protiv Uniteda, ali onda je 'redsima' u goste došao Burnley. I krenula je serija od šest uzastopnih domaćih poraza. Zadnji put Liverpoolu se isto dogodilo 1954. godine. Ali tada je sezonu završio na posljednjem mjestu i to je zadnji put da je ispao iz prve lige. Sada mu se to ipak neće dogoditi.

Međutim, ovaj negativan niz odražava se i na engleskim kladionicama. Podsjetimo, Klopp je prije početka sezone kod njih bio favorit za obranu naslova, a sada je tamo drugi favorit za otkaz. Lošije od njega kotira samo trener Newcastlea Steve Bruce. Porazom od Fulhama njemački trener probio se na drugo mjesto ove neslavne tablice, ispred Roya Hodgsona, koji samo do kraja sezone ima ugovor s Crystal Palaceom, te Chrisa Wildera, čiji Sheffield United još tek teoretski nije drugoligaš.

  • +5
Liverpool - Chelsea, Premiership, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Phil Noble / POOL

A kao što kladionice prognoziraju tko bi mogao prvi dobiti otkaz, otočki mediji sastavili su popis petorice potencijalnih Kloppovih nasljednika. I to su - od najvećeg do najslabijeg favorita: Steven Gerrad, Julian Nagelsmann, Marco Rose, Pep Lijnders i Massimiliano Allegri.

Steven Gerrard je očiti i najvjerojatniji Kloppov nasljednik. Igračka legenda Liverpoola u tom klubu je počela trenersku karijeru. Gerrard je tamo vodio U-18 i U-19 ekipe te impresionirao Kloppa svojom radnom etikom. Kasnije je Gerrard prešao u Glasgow Rangers, koje je upravo odveo do prvog naslova u deset godina.

Julian Nagelsmann je hit otkako je 2016. postao trener Hoffenheima sa samo 28 godina te tako postao najmlađi trener u historiji Bundeslige. Od ekipe koja je trebala ispasti iz Bundeslige napravio je sudionika Lige prvaka. Sjajno je nastavio u Leipzigu, gdje je protiv Tottenhama postao najmlađi (32) trener koji je pobijedio u nokaut fazi LP-a.

Marco Rose, trener je Borussije Mönchengladbach i bivši Kloppov igrač u Mainzu. Kao trener Salzburga bio je dvije godine nepobjediv na svom terenu. S Borussijom (M) uspješan je u Ligi prvaka, a na ljeto preuzima Kloppov bivši klub Dortmund.

Pepijn Lijnders je na Anfieldu još od 2014. kao član Rodgersovog i Kloppovog stožera, a otkako je potonjem otišao glavni suradnik Željko Buvač, postao mu je prvi pomoćnik. Lijndersov stil sličan je Kloppovom, obožava napadački nogomet visokog intenziteta.

Massimiliano Allegri ima najmanje izgleda postati trener Liverpoola, jer taj klub preferira progresivne mlade trenere umjesto iskusnih. Međutim, u Allegrijevu korist bi moglo prevagnuti što bi Liverpoolu donio prijeko potrebnu stabilnost. Trener koji je osvojio šest 'scudetta' dobrovoljno je napustio Juventus, ali privremeno i trenerski posao 2019. i od tada čeka pravu ponudu kako bi se vratio.

Hoće li se ta smjena zbilja dogoditi, morat ćemo se strpiti. Podsjetimo, Klopp je od listopada 2015. na klupi 'redsa'.