Roko Prkačin u sad-u

Jedan od najvećih hrvatskih talenata napušta Cibonu i potpisuje milijunski ugovor, ali jedan detalj je jako zanimljiv; evo koliko je ukupno novaca u igri

01.07.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Dok traju olimpijske kvalifikacije košarkaša u Splitu jedan od najvećih hrvatskih talenata Roko Prkačin u SAD-u odrađuje pokazne treninge kako bi ga zauzeo što bolju poziciju na NBA draftu

Mnoge ljubitelje košarke zbunila je vijest da je košarkaš Cibone Roko Prkačin, koji će u studenome napuniti 19 godina, odlučio otići u SAD kako bi osigurao što bolju poziciju na NBA draftu, umjesto da igra za hrvatsku košarkašku reprezentaciju na olimpijskim kvalifikacijama u Splitu.

Kako se doznaje od američkih analitičara Prkačin je u SAD-u odradio nekoliko kampova i pokaznih treninga, a dobio je i jako dobro ocjene nakon odrađenog Draft Combinea, najvećeg okupljanja budućih NBA igrača.

Dobio je jako visoke ocjene na testiranjima uz zaključak kako 'već sada ima tijelo NBA igrača, sjajne fizičke predispozicije te da je svestran krilni igrač'. Neki analitičari poput onih nbadraft.net čak ga uspoređuju s najboljim hrvatskim košarkašem Bojanom Bogdanovićem što bi mu moglo značajno podići akcije uoči večeri kada je na rasporedu NBA draft (29. srpnja u Barclays Centeru u New Yorku).

Prognoze govore kako je Roko Prkačin siguran izbor prve runde drafta, a svojim igrama u Ciboni ove sezone pokazao je da je spreman za velike stvari uz dodatak kako je značajno popravio šut za tri poena što mu je još uvijek – prema mišljenju analitičara - slabija strana igre. Neki analitičari idu čak toliko daleko da su uvjereni kako će Prkačin biti najugodnije iznenađenje drafta jer je jedan od najmlađih i da nije nemoguće da bude tzv. lottery pick (među prvih 14). Kako god se okrene, izbor u prvoj rundi NBA drafta svakom igraču garantira 3-godišnji milijunski ugovor, a i Cibona će dobro zaraditi.

Primjerice, ako bude recimo bude 20. izbor prve runde potpisat će garantiran ugovor vrijedan oko 6,9 milijuna dolara.

Prema NBA pravilima, svaki klub mora platiti odštetu od 725 tisuća dolara, a taj se iznos uz dobre pregovarače može povećati za 20 posto (ako igrač ima važeći ugovor, a NBA klub ga želi. op.a.) što znači da bi Cibona teoretski mogla zaraditi više od milijun dolara na svom talentu. U cijeloj priči važno je naglasiti kako o njegovoj karijeri kao menadžer (suvlasnik agencije) i savjetnik brine otac Nikša, bivši košarkaš.

NBA skauti u njemu vide modernog krilnog igrača koji može prevesti loptu, kreirati igru, pogoditi šut izvana i što je najvažnije odigrati dobro u obrani gdje zbog snažnog tijela i sjajnih fizičkih predispozicija ne bi imao problema.

Njegove igre u Ciboni, pogotovo u regionalnoj ABA ligi, sugeriraju kako je spreman za novi izazov. Naime, prošle je sezone u dresu Cibone imao prosjek od 13,4 koša, 6.8 skokova i 1,6 asistencija uz nekoliko utakmica u kojima je oduševio preciznim šutom za tri poena (protiv Zadra trice 6-8!)

Kako doznajemo Roko Prkačin je vrlo blizu da uskoro napusti Cibonu jer nema sumnje kako će klub koji ga izabere na NBA draftu inzistirati da ostane i potpiše ugovor. Na taj način će sve strane financijski biti zadovoljne, a Cibona će preko noći ostati bez kapetana i igrača na kojem je gradila budućnost.

'Ne bih ništa komentirao na tu temu jer NBA draft je tek krajem srpnja. Pravila u NBA-u su jasna i transparentna kada je odšteta u pitanju. Hoće li Roko ostati u Ciboni ili otići u ovom trenutku zaista ne mogu reći', kratko je za tportal rekao direktor Domagoj Čavlović.

Ako Prkačin bude zadovoljan pozicijom na kojoj je izabran te ako NBA klub koji ga izabere bude inzistirao na potpisu ugovora odmah, jasno je kako ga nitko neće zadržati. Kao i mnoge mlade igrače prije njega poput Bendera, Hezonje, Šamanića i ostalih.

No, s druge strane iz krugova bliskih Prkačinu doznajemo kako bi ne imao ništa protiv da mu NBA klub koji ga izabere dopusti da igra za Cibonu još sljedeće sezone kako bi pokušao ispraviti neke nedostatke na svojoj igri i pripremio se za najjaču ligu na svijetu. Taj detalj, uvjeravaju nas oni koji imaju informacije iz prve ruke, mogao bi prevagnuti. Jer zov milijuna iz NBA mogao bi prevagnuti da promjeni odluku.

A kakav će to udarac biti za Cibonu, kada je igrački kadar u pitanu, nije potrebno naglašavati. No, barem ih tješi lijepa zarada u ovoj krizi koja ja zahvatila cijeli hrvatski sport.