ŠTO JE SVE SAMO PRIČAO...

Jedan od najvažnijih ljudi Igara u Tokiju dao ostavku; njegovi brojni gafovi i sramotne izjave došli su na naplatu

Bionic
Reading

Japanski ministar za olimpijske igre u Tokiju 2020. i ministar za kibernetičku sigurnost Yoshitaka Sakurada (69) podnio je ostavku zbog niza gafova kojima je uvrijedio obitelji stradalih u potresima i tsunamiju koji su pogodili Japan 2011. godine

Sakurada je podnio ostavku nakon što je izjavio kako je zastupnica Liberalno demokratske stranke Hinako Takahash važnija od oporavka regije Iwate Prefecture koja je bila teško pogođena potresom.

Sakurada je i ranije imao neprimjerene izjave. Tako je u veljači izjavio kako je 'jako razočaran' što je 18-godišnja japanska plivačica Rikako Ike oboljela od leukemije jer je od nje očekivao medalju na OI u Tokiju.

'Ona je bila sportašica od koje smo imali velika očekivanja. Stvarno sam razočaran', kazao je zgrozivši japansku javnost.

Sredinom veljače se morao javno ispričati jer je zakasnio na sastanak u parlamentu tri minute. Oporbeni zastupnici izjavili su kako je ministar svojim kašnjenjem pokazao nepoštovanje prema svojoj dužnosti i u znak prosvjeda su pet sati bojkotirali sastanak odbora za proračun.

  • +9
Sandra Perković Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Briljirao je i prošle godine kada je izjavio kako nikada nije koristio računalo, premda je i ministar za kibernetičku sigurnost.

Sakurada je tako postao osmi ministar koji je napustio kabinet nakon što se Abe vratio na premijersku poziciju 2012. godine.

Japan je u ožujku 2011. pogodio najjači potres u njihovoj povijesti, jačine čak 8,9 Richtera. Potres je prouzročio i razorni tsunami, visok 10 metara, koji je pogodio sjeveroistočnu obalu zemlje. U katastrofi je u Japanu poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je val pogodio obalu uništio je i nuklearnu elektranu Fukushima, iz koje su počele curiti radioaktivne čestice.

  • +17
Tin Srbić Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix