VLATKO OSTAJE NA ČELU HNS-a

Jedan glas prevagnuo na Markovićevu stranu

17.12.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon neizvjesne predizborne kampanje te prilično napete izborne skupštine, na mjestu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza u sljedeće četiri godine ostaje Vlatko Marković. 'Presidenteu' je to četvrti mandat, a do njega je stigao jednim glasom više (25:24) od protukandidata Igora Štimca

Hrvatski nogometni savez u sljedeće četiri godine vodit će i dalje Vlatko Marković. Iako su oba kandidata, i on i Igor Štimac, najavljivali pobjedu, o novom predsjedniku odlučivao je jedan glas. I to, po svemu sudeći, delegata ŽNS-a Dubrovačko-neretvanske Mate Prevšića, kojeg je Štimčeva strana osporavala kao izabranog na ilegalnoj sjednici skupštine.
Upravo oko spornog zastupnika vodila se i najveća borba, jer on se na mjestu biranja novog predsjednika pojavio s vjerodajnicom koju je trebao imati Tomislav Jurjević. Sve je to izazvalo reakciju Rene Sinovčića koji je, uoči početka sjednice, nasrnuo na Prevšića, da bi Igor Štimac od istog delegata tražio izlazak iz dvorane. U zadnjem redu sjedio je i Zdravko Mamić, koji se prostački, na svoj prepoznatljiv način obraćao delegatima. U jednom trenutku, vjerojatno u strahu da si sjednica mogla izmaći kontroli, rekao je i da će zvati policiju.

'Policija, molim vas, dođite! Izloženi smo teškom maltretiranju od strane Igora Štimca. Dođite i spasite nas da se ovo ne izrodi. Mi smo u hotelu Intercontinental, Kristalna dvorana', rekao je Mamić.

Nažalost, sve se to događalo pred očima i ušima predstavnika Uefe Františeka Laurineca, kojeg je Štimac želio impresionirati engleskim jezikom.

Nakon Slovakovog govora, u kojem je iskazao podršku aktualnom predsjedniku HNS-a Vlatku Markoviću, došlo je do prvog prebrojavanja glasova, a kojim je Štimac želio u izborno tijelo ubaciti svoja dva kandidata, Josipa Šarića i Darka Jergovića. Međutim, skupio je samo 23 glasa što je bilo nedovoljno da nadjača većinu te je radno predsjedništvo ostalo u sastavu Vlatko Marković kao predsjednik te Mato Kljaić, Branko Laljak, Mario Rubeša i Željko Širić.

Na njegovu žalost, i sljedeće glasovanje, nakon izvještaja verifikacijske komisije, koja je za pravo glasa dala Mati Previšiću, Štimac je ostao bez potrebnog broja glasova, tako da se nazirao rasplet predsjedničke utrke. A onda oko 16 sati, nakon tri sata što su delegati u zagrebačkom Westinu, u kojem su se pojavile i policijske snage, slušali uvrede s obiju strana, krenulo se na tajno glasovanje.


Prebrojavanjem glasova, Vlatko Marković stigao je do svog četvrtog mandata, a Igor Štimac sportski je čestitao predsjedniku, ali i najavio žalbu.

'Čestitam pobjedniku, ali se nadam da će sada doći bolji dani za hrvatski nogomet i da će predsjednik ispuniti obećano u predizbornoj kampanji', izjavio je Štimac, dobacio Previšiću 'ti si odlučio pobjednika' te vrlo brzo izašao iz dvorane.

Naravno, Vlatko je ostao na svom mjestu, i tek izjavio:

'Imao sam više sreće, ali i prijatelja. Bilo je sramotno organizirano sve ovo što se događalo proteklih šest mjeseci.'

Kako je protekla skupština koja je obilovala incidentima i izgredima, pročitajte ovdje.