disciplinska mjera

Je li ovo jasna Dalićeva poruka Ćaleti-Caru nakon što je odbio ići na Euro s U-21 reprezentacijom?

12.06.2019 u 08:47

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u proteklih nekoliko dana odigrala je dvije utakmice. Jednu natjecateljsku, u kvalifikacijama za Euro 2020., protiv Walesa, a drugu prijateljsku, protiv Tunisa u Varaždinu. I u te dvije utakmice, izbornik Dalić, priliku je dao skoro svim igračima. Ni minute nisu dobili tek Lovre Kalinić, jer nije bilo ni potrebe, ali i Duje Ćaleta-Car

Izbornik Zlatko Dalić posljednjih desetak dana imao je na okupu sve zdrave i spremne igrače, koji su standardni reprezentativci, ali i dio igrača koji će iz U-21 selekcije kroz koji mjesec postati A reprezentativci.

Naravno, nedostajali su oni ozlijeđen (Vrsaljko, Rog, Bradarić, Vlašić) ili umorni (Rakitić), pa je Dalić od kolege s U-21 klupe, Nenada Gračana 'posudio' dio kadra koji se priprema za odlazak na Euro.

A bili su to Ćaleta-Car, Halilović, Brekalo i Benković.

No, dok su Brekalo, Halilović i Benković sretni i ponosni što će sljedećeg tjedna predstavljati Hrvatsku na europskom U-21 prvenstvu, gdje naše nacionalne vrste nije bilo 15 godina, Ćaleta-Car to je prvenstvo odlučio preskočiti.

'Nažalost, ovoga ljeta neću moći nastupati za Hrvatsku U-21 na Euru zbog odluke mog kluba. Pripreme za novu sezonu počinju već 1. srpnja, a novi trener želi da sam od početka prisutan i da prije toga imam kvalitetan odmor. Imao sam neopisivu čast lani biti dio 'srebrne generacije' i to će mi uvijek biti jedan od vrhunaca karijere. Međutim, činjenica je da zbog dugog boravka u Rusiji nisam imao pravi odmor, što se kasnije odrazilo na moje igre u klubu', poručio je preko službene stranice HNS-a branič Olympiquea iz Marseillea i dodao:

'Željan sam kontinuiteta u klubu jer znam da jedino tako mogu ostvariti svoj potencijal te dugoročno biti kandidat za hrvatsku A-reprezentaciju što mi je svakako jedna od ambicija u karijeri. Zbog toga poštujem i razumijem ovakvu odluku Marseillea, premda mi je žao što neću biti s ekipom s kojom sam izborio Euro. Za hrvatske mlade reprezentacije odigrao sam 43 utakmice te sam nastupao na Europskom i Svjetskom prvenstvu U-17 što dovoljno govori kolika mi je čast uvijek i svugdje braniti boje Hrvatske. Momcima želim puno sreće, bit ću im najveći navijač'.

  • +12
Hrvatska - Tunis, prijateljska utakmica 11.6.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Međutim, nevjerojatna je ova isprika, jer koji klub ne bi želio da se njegov igrač ne pojavi na Euru? Osim toga, termin prvenstva je posve u skladu s Uefinim rasporedom i klub ni u kojem slučaju ne može spriječiti igrača da se odazove pozivu. Naravno, osim ako se igrač ne složi s klupskom željom.

Zlatko Dalić na ovu temu nije htio ništa govoriti, te je dao svoje viđenje problema.

'Ja ću sve probleme riješiti na svoj način, bez medija, bez konferencija, bez stresa i bez panike', uoči ogleda s Tunisom objasnio je Dalić. I što je napravio?

Elegantno je zaobišao Ćaletu-Cara, ostavivši ga kao jedinog igrača u ove dvije spomenute utakmice bez minute na terenu. Prema tome, 22-godišnji igrač Marseille je poruku dobio. Vidjet ćemo je li i shvatio.