mnogi su ogorčeni

Je li ona najveća priča ili najveća prevara ovih olimpijskih igara?

21.02.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Nastupati na olimpijskim igrama želja je valjda apsolutno svakog sportaša. No, da bi na Igre uopće stigli, morate ispuniti olimpijske norme, a koje su za mnoge sportaše - ipak nedostižne. Ili možda nisu?

Naime, s igara u Pjongčangu stiže zanimljiva priča, u kojoj glavnu ulogu ima Amerikanka Elizabeth Swaney, čiji preci imaju mađarske korijene.

Ona se natječe u skijaškom halfpipeu, a koji je čak i vrlo opasan sport, ako se za njega ne pripremite na vrhunskom nivou. Ustvari, ovisno o vašim ambicijama, želite li impresionirati suce i ostvariti što bolji rezultat. A da bi njega postigli, morate izvoditi vratolomije na skijama to jest atraktivne skokove, nakon kojih slijedi odlazak na drugu stranu staze, pa nova bravura.

Međutim, spomenuta Swaney o skijaškim trikovima i skokovima ne zna apsolutno ništa. Niti ih pokušava naučiti. Kao takva, naravno da nije mogla postati dio američke reprezentacije pa je prijašnjih godina prvo nastupala pod zastavom Venecuele, a onda iskoristila činjenicu da su joj preci bili Mađari - te se na Igre u Pjongčangu kvalificirala kao Mađarica.

Ali, kako se kvalificirala? Evo njezinog puta. I recepta.

Da bi netko u halfpipeu stigao na Igre, mora u kontinuitetu, na svjetskim turnirima, biti među 30 najboljih. Lukavoj Amerikanki, pardon Mađarici, to je uspjelo a da nije izvela nijedan jedini atraktivni skok. Ona se samo provozala stazama, s jedinim ciljem da ne padne odnosno odustane.

Kako se na natjecanjima vrlo često dogodi da nekoliko sudionika padne tijekom nastupa, ova Amerikanka mađarskog porijekla je zahvaljujući svojim nastupima s uvjetno programom vrijednim 'nula bodova', ipak uspijevala biti među trideset najboljih. Što i ne čudi, jer se po turniru obično prijavi od 25 do 35 djevojaka. Tamo gdje ih je dolazilo manje od 30, ona je u miru odrađivala svoj plan, a kad ih je bilo više od 30, nadala se da će neke natjecateljice pasti.

Prema tome, ogorčenje kojim o njezinim nastupima pišu brojni svjetski, i to priznati mediji, posve je razumljivo jer ona je u Pjongčang stigla mimo olimpijskih normi.

I koliko je njezin nastup neatraktivan, potvrđuje ova snimka.