ANALIZA STANJA

Jasni razlozi koji guraju Brozovića u prvu momčad!

30.05.2014 u 13:30

  • +36

Hrvatska - nogometaši za akciju Brazil 2014.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija taktički nema puno manevarskog prostora. Stvar će se svesti na posjed lopte, a kako će Modriću i Rakitiću trebati netko čuvati leđa, čini se da je poslije ozljede Badelja izbor nužno pao na Marcela Brozovića

Pretpostavka je da će Niko Kovač igrati prema sustavu 4-2-3-1, a naveo ga je kao idealan za ovu reprezentaciju. U takvom sustavu Modrić i Rakitić teško da bi igrali sami u srcu vezne linije, pa će vjerojatno Modrić biti jedan od ove dvojice iza, a Rakitić jedan od ove trojice ispred. Čini se logično, jer SP je preozbiljno natjecanje da bi se dvojicu ipak dosta fizički slabijih igrača ostavilo na propuhu vezne linije, pogotovo ako će ispred njih igrati napadači pretvoreni u krila i Kovačić. No - tko će stati uz Modrića iza?

Opcije su nam dosta uske. Ognjen Vukojević bio bi rješenje da se odlučujemo za pristup s manje kontrole lopte i više čekanje protivnika na grešku, oduzimanje lopte i kontru. No to nikad nije bio hrvatski forte. Ako igramo igru u kojoj želimo posjed, Vukojević postaje igrač manje, a uz sve svoje prednosti u defanzivi, on jednostavno nije kapacitet koji može ravnopravno s ostalim veznjacima držati loptu i distribuirati je.

Među ostatkom kadra, pogotovo nakon ozljede Badelja, nameću se Brozović, Pašalić i Močinić, dakle ekipa iz domaće lige. Ako bismo se morali odlučiti za jednog, vjerojatno bismo išli na kartu Brozovića zbog nešto više europskog iskustva koje ima, a ono može biti bitno.

Što bi Brozović (ili jedan od ostale dvojice) morao odigrati kako bi zadovoljio zahtjevima te pozicije? Morao bi 'mečirati' agresiju Vukojevića i biti u stanju parirati sprintovima protivničkih veznjaka prema našem golu te izdržati duele za loptu na sredini. Najveća obaveza mu je da ne napušta olako poziciju, da igra odgovorno do krajnjih granica i da ne gubi lopte na sredini jer naša reprezentacija nema brzinu da se brzo regrupira i brani od iznenadnih kontri nakon izgubljene lopte. S obzirom na kvalitetu Modrića, ali i na to da je Luka imao dugu i tešku sezonu, njegov partner u sredini terena mora podnijeti barem dio njegovog trkačkog tereta kako bi ovaj više dao prema naprijed.


Kad jednom dobije loptu u noge, Brozović bi morao od prve znati što s njom, ali ne u smislu ispucavanja daleko naprijed ili vraćanja prvom do sebe, nego što više otvarati igru prema naprijed. Za igru u kojoj imamo posjed lopte jako je važno da Modrić i Rakitić ne ostanu sami i tako tvore dvojac koji se dodaje u sredini, nego da s Brozovićem tvore trokut u kojem je lakše naći slobodnog čovjeka i otvaranja prema naprijed. Upravo se taj element i nameće kao najveći eliminirajući faktor za Vukojevića, jer on jednostavno ne sudjeluje u igri dovoljno da bi bio faktor u igri na posjed lopte.

Brozović nije baš idealno rješenje, daleko od toga, ali u situaciji kad nam treba igrač koji može sudjelovati u ofenzivi koliko-toliko uspješno, on je vjerojatno najbolji izbor od igrača koje imamo na raspolaganju. Ova hrvatska reprezentacija jednostavno nema luksuz da u veznoj liniji igra s igračem manje (Vukojevićem) jer ako se protivnik, bilo koji protivnik, nametne posjedom lopte, Hrvatska je u problemu. Momčadi fali brzine pa tako ne može pokrivati obranu kada se nađe pod kontinuiranim pritiskom, bekovi su previše neodgovorni, a stoperi previše statični. Takva obrana ne može izdržati igru u kojoj je pod konstantnom paljbom, a jedini način je da zadržavanjem lopte u svom posjedu minimaliziramo napade koje obrana mora odbiti tijekom utakmice.

Alternativa trojcu iz MAXtv Prve lige može u nekim hazarderskim varijantama biti Sammir. Hrvatski Brazilac igrao je na povučenom mjestu u Dinamu, ali ruku na srce, niti u danima najvećeg ponosa i slave nije bio trkački i taktički kapacitet za tu poziciju. Izbor je na Kovaču…