karijera u usponu

Iznos od kojeg boli glava: 20-godišnji Joško Gvardiol mogao bi doseći transfer o kakvom ostali hrvatski igrači mogu samo sanjati

11.04.2022 u 15:27

Bionic
Reading

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom je tjednom izvješću objavio procijenjene vrijednosti transfera pedesetorice igrača do 23 godine s najvišom tržišnom cijenom, a na vrhu je hrvatski reprezentativac i prvotimac RB Leipziga Joško Gvardiol s procijenjenom vrijednošću transfera od čak 96.2 milijuna eura.

CIES ukazuje da se dvadesetogodišnji Gvardiol etablirao kao jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije i RB Leipziga i da bi mogao srušiti rekord kad je u pitanju prijelaz jednog braniča.

Zanimljivo je da na ljestvici drugo mjesto drži Gvardiolov klupski kolega, ofenzivni veznjak Dominik Szoboszlai, s procijenjenom vrijednošću transfera od 60.3 milijuna eura, a treće Barcelonin 'wunderkind', defenzivni veznjak Pablo Gavi, procijenjena vrijednost čijeg transfera iznosi 58.6 milijuna eura.

CIES se od 2010. godine bavi procjenom vrijednosti transfera nogometaša, a njihov je znanstveni rad nedavno objavljen u časopisu Economies i dostupan je za sve zainteresirane koji se žele upoznati s metodama i varijablama CIES-ovog istraživačkog tima, objavio je HNS.

Inače, prema procjeni poratala Transfermarkt, trenutno navrijedniji hrvatski igrač je Mateo Kovačić, čija se cijena kreće oko 45 milijuna eura. Iza njega je Marcelo Borozović (40 milijuna eura)...