Mršić za tportal

Izbornik košarkaša iznenadio nas je izjavom što zaista misli o turniru u Splitu; dotakao se i nogometa i euforije

16.11.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je Izvršni odbor Fibe dodijelio Hrvatskoj domaćinstvo jednog od četiri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre u Tokiju, koji će se održati od 23. do 28. lipnja u splitskoj Spaladium Areni, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić za tportal je kazao kako je to 'velika stvar za hrvatsku košarku'

Kada se otvorila mogućnost da zahvaljujući koeficijentu hrvatska košarkaška reprezentacija, usprkos tome što nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, ipak nastupi na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Tokiju, pokrenuta je akcija da Split dobije domaćinstvo. Na koncu je Fiba dodijelila jedan od četiri turnira upravo Splitu što je velika pobjeda HKS-a. To je uostalom bila želja većine igrača te naravno izbornika Veljka Mršića.

'Velika je to stvar za hrvatsku košarku i po mom mišljenju ovo je najvažniji košarkaški turnir na ovim prostorima još od Eurobasketa 1989. koji je održan u Zagrebu. Moramo pokušati ovaj turnir, koji se igra krajem lipnja kada kreće nova turistička sezona, iskoristiti za promociju košarke u regiji koja je dola velik broj velikana s prostora Dalmacije, Dalmatinske zagore i Hercegovine. To će biti pravi dani košarke u Splitu', kazao je za tportal Mršić koji nas je malo iznenadio svojom izjavom jer se vratio 30 godina unazad. Očito mu je namjera bila da ljudi shvate koliko je ovo zaista velika stvar za hrvatsku košarku.

Na pitanje očekuje li da će se odazvati svi naši NBA košarkaši i hoće li Hrvatska napokon igrati u najjačem mogućem sastavu kazao je:

'Prerano je za to, ali s druge strane sada mogu reći kako moramo napraviti sve da budemo prava momčad te kako moramo na turnir doći besprijekorno fizički pripremljeni. Ako ispunimo ta dva uvjeta te uz pravu podršku navijača na domaćem terenu možemo biti i 30% bolja momčad.'

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Obzirom da se igra splitskoj Spaladium Areni podrška publike mogla bi biti vrlo važna. Pogotovo jer se u isto vrijeme igra Europsko nogometno prvenstvo na kojem bi Hrvatska trebala biti jedan od favorita za vrh?

'Naravno da svi očekujemo punu dvoranu i sjajnu atmosferu, ali ponavljam, nama je glavni imperativ da budemo momčad. Ako publika prepozna da dajemo sve od sebe, bez obzira na rezultat, te ako ćemo biti ponosni na ono što pružamo na parketu, to će biti naša velika pobjeda. Mogla bi Splitom tih dana zavladati navijačka euforija, a taj grad to je zaslužio.'

Za kraj je Mršić želio naglasiti što mu je trenutačno najvažnije i na čemu je fokus, a to nisu kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

'Za sve nas u HKS-u u ovom trenutku je fokus, kada govorimo o natjecateljskom dijelu, prve dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2021. koje nas čekaju u veljači. Igramo protiv Švedske kod kuće te nakon toga protiv Nizozemke u gostima. Nemamo pravo na kiks i moramo napraviti baš sve da izborimo Europsko prvenstvo 2021. Još jedan izostanak s velikih natjecanja ne dolazi u obzir', poručio je Mršić.