JADNE IGRAČICE

Izbornik iz pakla! Mučna istraga uoči SP-a za nogometašice, ovo je užas

13.07.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Ženska nogometna reprezentacija Zambije dospjela je, uoči Svjetskog prvenstva za nogometašice, na globalne naslovnice, ali ne iz sportskih razloga

Optužbe su se pojavile prošle godine da su izbornik Bruce Mwape i drugi zaposlenici prisiljavali igračice na seks. Engleski list The Guardian raspravljao je o tome neposredno prije početka Svjetskog prvenstva za žene u Australiji i Novom Zelandu, nacionalni savez istražuje optužbe, no FIFA govori o 'navodnim slučajevima'.

'Imajte na umu da neovisno etičko povjerenstvo općenito ne komentira jesu li istrage o navodnim slučajevima u tijeku ili ne. Kao i obično, sve informacije koje etičko povjerenstvo želi podijeliti podijelit će prema vlastitom nahođenju', objavila je FIFA.

Guardian je pisao da je nacionalni savez Zambije (FAZ) kontaktirao FIFA-u u rujnu 2022. zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja u nekoliko slučajeva.

Sam FAZ pokrenuo je istragu protiv nekoliko osoba i najavio sankcije, no navodno se do sada ništa nije dogodilo – gotovo godinu dana kasnije. Rečeno je da su Mwape i trener U17 selekcije Kaluba Kangwa među zaposlenicima saveza protiv kojih se vodi istraga, piše Guardian.

'Ako Mwape želi spavati s nekim, moraš reći da', anonimno je citirana jedna igračica, a Mwape je rekao samo "Bez komentara" nakon dolaska momčadi na Novi Zeland u srijedu.

Nedavno se digla i pomutnja oko najbolje nacionalne igračice Barbre Bande. Ova napadačica je, kao i trojica suigračica, isključena s Afričkog kupa u srpnju 2022. zbog previsoke prirodne razine testosterona. Afrička konfederacija (CAF) ima stroža ograničenja od FIFA-e u tom pogledu pa Banda ima pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu.

'Mislim da se kao igrači uglavnom fokusiramo na teren, a ostalo prepuštamo upravi. Naš posao je samo raditi na terenu', rekla je Banda na pitanje o problemima izvan terena na Novom Zelandu.

Zambija će se susresti sa Španjolskom, Kostarikom i Japanom u grupnoj fazi u svom debiju na Svjetskom prvenstvu u skupini C, a koliko su Afrikanke dobre svjedoči i nedavna pobjeda nad europskim doprvakom Njemačkom 3-2.