HRVATSKA PAMTI SVOJE JUNAKE

Izabrani najbolji na svijetu; evo u čije su sve ruke otišli sportski Oscari...

27.02.2018 u 21:36

Bionic
Reading

U Monacu je održana gala večer Laureus World Sports Awards gdje su izabrani najbolji sportaši u 2017. godini te dodijeljena druga priznanja za postignuća u svijetu sporta

Idemo s najvažnijim priznanjima odnosno tko su bili najbolji sportaši prošle godine. U ženskoj konurenciji 'sportski Oscar' primila je Serena Williams koja je 2017. osvojila svoj sedmi Australian Open u karijeri, što joj je 23. Grand Slam pa je tako sada sama na vrhu po broju velikih turnira u Open Eri (Steffi Graf ostala na 22).

Američka tenisačica je tada zasjela na prvo mjesto, a tijekom sezone je uzela stanku zbog najboljeg mogućeg razloga – trudnoće. Ovo joj je četvrti Oscar, a spomenimo kako je ovu nagradu jednom dobila i hrvatska sportašica – Janica Kostelić 2006. Hrvatska dobro pamti taj trenutak.

  • +4
Američka tenisačica Serena Williams Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod muškaraca nije bilo iznenađenja. Roger Federer je izabran za najboljeg te je postao prvi u povijesti Oscara koji je pet puta dobio ovo priznanje (Usain Bolt četiri). On je u 2017. bio fenomenalan, uzeo je Australian open (šesti) i Wimbledon (osmi) te je povećao svoj rekord po broju Grand Slamova, a trenutačno je na 20.

Neuništivi Švicarac dobio je i nagradu za povratnika godine koju je 2002. primio i naš Goran Ivanišević (2002.).

'Hvala i mojem velikom rivalu Rafaelu Nadalu. I on je imao nevjerojatnu godinu i lako je mogao ovdje stajati. I zbog njega sam postao tako dobar igrač. On je izvanredan čovjek, prijatelj i sportaš', rekao je suznih očiju Švicarac.

  • +9
Roger Federer Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najbolja momčad je Mercedes F1 koja je pokorila prvenstvo Formule 1 u konkurenciji konstruktora.

Najbolji sportaš s invaliditetom je švicarski atletičar Marcel Hug koji ima osam olimpijskih medalja (dva zlata) i 19 svjetskih odličja (devet zlata).

'Nema nikakve tajne, puno treninga i teških treninga', rekao je Hug na pitanje o uspjehu.

Od ostalih priznanja izdvojimo i najbolji sportski trenutak kada je zaigrao igrač Chapecoensea Alan Ruschel koji je preživio zrakoplovnu nesreće u kojoj je poginula gotovo cijela momčad i vodstvo kluba.

Posebnu nagradu za postignuća u karijeri dobio je Francesco Totti koji je cijeli život ostao vjeran Romi, a za 'životno djelo' atletičar Edwin Moses dvostruki olimpijski i svjetski prvak.