AKO JE OVO ISTINA...

Iz Boksačkog saveza Kosova opisali što se događalo na granici i tko je donio konačnu odluku o zabrani ulaska u Srbiju, a posebna sramota je Svjetska boksačka federacija

25.10.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Boksači Kosova neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Beogradu, a tajnik Boksačkog saveza Kosova Ljatif Demoli i izbornik Besim Brahimi objasnili su što se sve događalo

U Beogradu je bio spektakularno otvorenje SP-a, ali ono je nekako ostalo u sjeni skandala koji se dogodio uoči toga. Naime, reprezentaciji Kosova, zabranjen je ulazak u Srbiju. I to ne jednom, nego čak tri puta.

Prvi puta, jer su imali obilježja Kosova, države koju Srbija ne priznaje, ali uslijedio je novi pokušaj kada su skinuli službene trenirke, ali ni to nije pomoglo. Ni pritisak AIBA (Svjetske boksačke organizacije) nije urodio plodom, jer ni u trećem pokušaju prelaska graničnog prijelaza boksači Kosova nisu prošli.

Iz Olimpijskog odbora Kosova kao i Boksačkog saveza Kosova poslali su prosvjedna priopćenja, ali što to vrijedi, jer politika je jača od sporta. Tajnik Boksačkog saveza Kosova Ljatif Demoli govorio je za kosovske medije i u njima nije krivio srpsku policiju nego politiku.

'Nakon što smo otišli na Merdare, ostali smo dva sata, prošli smo policijsku kontrolu i provjerili su nam prtljagu, opet su nas vidjeli u trenirkama (kosovskim), fotografirali su nam službenu odjeću i mislili smo da će nas pustiti… i poslije dva sata došao je načelnik kontrole i policije i rekao nam je da mu je žao: 'vi ste sportaši, ali mi imamo nekog iznad nas i od Vlade nam je došlo da Kosovo još uvijek ne može putovati u Srbiju i sudjelovati na Svjetskom prvenstvu.'

Ono što je još tužnije da je i AIBA popustila Srbiji, a to je ogorčilo mnoge fanove boksa koji su na društvenim mrežama poručili Svjetskoj federaciji da je treba biti sramota.

'Nismo željeli ući bez simbola, jer idemo predstavljati svoju državu. Mogli smo ući kao civili da smo htjeli. AIBA nam je poslala i pismo da se natječemo bez simbola, sa AIBA zastavom, što je bila uvreda za Kosovo, jer i mi imamo jednaka prava kao i sve zemlje u svijetu. Natjecanje bez simbola nije ni razmatrano', rekao je izbornik Besim Brahimi.

Inače, albanska boksačka reprezentacija, kako pišu mediji u Prištini, doputovala je u Beograd, ali neće sudjelovati na SP-u ukoliko se to ne dozvoli i Kosovu.