OCEANSKA AVANTURA

Ivica Kostelić otvoreno o svom filmu: Za neke stvari se čovjek ne može pripremiti

29.11.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Naš proslavljeni i najtrofejniji skijaš i ljubitelj ekstremnih sportova napravio je dokumentarni film 'Transat Jacques Vabre' o svojoj sportskoj pustolovini

Nakon premijere u ponedjeljak u Zagrebu film Film 'Transat Jacques Vabre' - koji prikazuje sve o sportskoj pustolovini - predstavljen je sugrađanima Ivice Kostelića u Ivanić-Gradu.

'Transat Jacques Vabre' najveća je transatlantska regata za dvojce. Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja: jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim. „To je natjecanje na kojem sam se susretao sa mnogim stvarima. Regata koja je trajala 22 dana, duga preko 7.000 km. Nema dana, nema noći, pokušavate biti što brži. Ne manjka događaja, života… kao i na svakoj utrci. Samo je ova duže trajala“, rekao je Ivica Kostelić.

Istaknuo je kako su pripreme bile opsežne:

'Za neke stvari se čovjek ne može pripremiti, za neke ekstremne uvjete. No, na sreću bilo ih je malo. Za ovakav pothvat najbolje se pripremati na samom oceanu. Za regatu postoji kvalifikacijski niz utrka na kojima morate nastupiti da bi mogli sudjelovati na samom Transatu. U dvije sezone prije morao sam proći desetak regata na Atlantiku koje te dosta dobro pripreme za svakakve uvjete i za sve ono što te može čekati na moru', dodao je Kostelić.

Nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine Ivica Kostelić se posvetio oceanskom jedrenju na jedrilici u 'Klasi 40'. Film 'Transat' njegov je prvi autorski film koji prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio zajedno sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021. Besplatna projekcija filma uz podršku grada Ivanić-Grada održala se 28. studenoga u Kinu Ivanić-Grad gdje se okupio velik broj ljudi.

'Često snimam regate i nastupe jer tako zadržavam uspomene i iz toga se razvila ideja da to podijelim sa drugima i općoj publici u Hrvatskoj približim jedrenje i sam Transat. U Hrvatskoj se nitko ne bavi oceanskim jedrenjem pa je to i dosta „egzotična“ tema. Filmom sam zadovoljan jer sam se prvenstveno natjecao. Na brodu se stvari počinju događati jako brzo i u takvim uzbudljivim trenucima strke, snimanje vam uopće nije na pameti. Ruke su tada potrebne negdje drugdje, a ne na kameri, tako da možda neke najuzbudljivije stvari nisu prikazane. Radi se i o vrlo ograničenom prostoru za snimanje pa je upotrjebljen i materijal snimljen uoči regate. Htio sam da je prikaz sirov kako bi ljudi dobili dojam surovosti mora i jedrenja', istaknuo je Kostelić. Najavio je kako su u pripremi i dva filma o skijanju.

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš naglasio je kako već dugi niz godina imaju suradnju sa Ivicom.

'On je naš sugrađanin, obitelj je s područja našeg grada i volimo reći da su jedan od naših brendova. Popularni su sportaši i služi nam na čast da spominju naš grad i da iz njega potiču. Financijski pomažemo njegove pothvate nakon skijaške karijere, kao što je i ovaj. Obostrana suradnja će se nastaviti i dalje na njegovim drugim projektima.'

'Živim već pet godina živim u Ivanić-Gradu od kuda su moj korijeni, majka je porijeklom odavde. Djetinjstvo sam dijelom proveo ovdje. Grad podupire moje jedriličarstvo tako da mi je drago da svojim sugrađanima mogu pokazati film i da dobiju dojam što ja to radim tamo na Atlantiku', zaključio je Kostelić.

Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici Croatia Full of Life ušli su u cilj regate Transat Jacques Vabre kao 17. posada u Class 40.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati